StoryEditor
Hrvatskagotovo je

Završio je štrajk, sutra počinje nastava: 'Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis'

Piše JL
2. prosinca 2019. - 17:25

16:22 - Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka, izjavio je premijer Plenković na press konferenciji nakon sastanka s prosvjetnim sindikatima.

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

- Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi, izjavio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

----------------------------------------------------------

15.05 - Jutarnji list je neslužbeno doznao da će premijer Andrej Plenković danas obznaniti završetak štrajka!

Doznajemo detalje Plenkovićeve ponude sindikatima: Vlada će udovoljiti zahtjevima prosvjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto!

----------------------------------------------------------

14:22 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec danas je izjavio da neće biti potrebno izjašnjavanje nastavnog osoblja o prihvaćanju Vladine ponude i prekidu štrajka u školama

"Sindikalna tijela donose odluke i o tome ćemo izvijestiti premijera", izjavio je Mihalinec uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade.

"Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.

-----------------------------------------------------------

14:20 U zgradu Vlade stigao je premijer Andrej Plenković, ali i predstavnici sindikata. Uskoro počinje nova runda pregovora.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

"Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata", rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji trebaju početi u 14,30 sati.

"Očekujem da sutra učenici budu u razredu", kazala je ministrica. Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 14:43