StoryEditor
Hrvatskabez panike

Zavod za javno zdravstvo: U Hrvatskoj nema opasnosti od epidemije superbakterije

Piše PSD.
27. prosinca 2013. - 18:43
U Hrvatskoj nema opasnosti od epidemije tzv. superbakterije, poručio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu napisa u medijima o pojavi superbakterije u susjednoj Srbiji.

Superbakterija ne pokazuje znakove epidemijskog širenja. Zahvaljujući mogućnostima analize i dobro educiranom kadru u mikrobiološkim laboratorijima koji mogu utvrditi postojanje infekcije uzrokovane takvom rezistentnom enterobakterijom, te zaposlenima na bolničkim odjelima koji su dobro upućeni u mjere koje treba provoditi za sprečavanje širenja infekcija, mogućnost širenja infekcije na druge bolesnike svedena je na minimum, ističe HZJZ.

Superbakterija je naziv koji se u medijima obično koristi za bakterije koje nose gene za sintezu enzima poznatih pod nazivom karbapenemaze, a uključuju gram negativne bakterije iz porodice enterobakterija kao što su npr. Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae.

NDM-1 (New Delhi Metallo-beta-lactamase-1) je enzim koji bakterije koje ga produciraju čini rezistentnim na antibiotike širokog spektra iz skupine beta-laktamskih antibiotika koji se zovu karbapenemi.

Već se nekoliko godina zna da se na području Balkana, posebno u Grčkoj, javljaju infekcije uzrokovane enterobakterijama rezistentnim na karbapeneme. U ostatku Europe takvi sojevi su rijetki.

HZJZ naglašava da se U Hrvatskoj u sklopu nacionalnog praćenja rezistencije već duže od 10 godina sustavno prati rezistencija, uključujući i sojeve enterobakterija rezistentnih na karbapeneme.

Prvi slučaj enterobakterije s NDM-1 genom U Hrvatskoj je zabilježen 2009. godine, a od tada bilo je ukupno 17 sporadičnih izolata. Tijekom prošle godine zabilježena su četiri slučaja.

S druge strane, napominje HZJZ, Srbija nema takav sustav, tako da je teško procijeniti koliko je slučajeva takvih infekcija tamo bilo.

(H)
Foto: Ilustracija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 09:24