StoryEditor
Hrvatskana mjesec dana

Zatvara se gotovo sve: neće raditi kafići i restorani, kina, teretane, bazeni, frizeri i kozmetičari, nema vjerskih okupljanja, izložbi...

Piše PSD
18. ožujka 2020. - 18:25
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Od ponoći se u Hrvatskoj zatvara gotovo sve.

Uvode se strože mjere socijalnog distanciranja koje, kako je najavio ministar policije Davor Božinović, podrazumijevaju sljedeće - otkazuju se svi javna događaji i okupljanja i obustavlja rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu neophodne za svakodnevno funkcioniranje.

To znači da se zatvaraju saune, bazeni, kina, noćni klubovi, muzeji, kazališta, knjižnice, obustavlja se i rad teretana, fitness centara, nema održavanja izložbi, sajmova, revija, kao ni vjerskih okupljanja...

Također, obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak onih za pripremu i dostavu hrane te pučkih kuhinja.

Obustavit će se i rad svih trgovina osim onih koji prodaju prehrambene i higijenske artikle, kioska, ljekarni, pekarnica, trgovina za kućne ljubimce i dječju opremu, benzinskih postaja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punkotve s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su, poručio je ministar Božinović, dužni organizirati rad od kuće ako su to u mogućnosti. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest.

U pripremi je i odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza RH. Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a, a omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU, rekao je Božinović.

Tržnice ostaju otvorene, dok će u shopping centrima ostati otvoreni samo trgovine kojima je rad dozvoljen. O javnom prijevozu  će se raspravljati sutra.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Izdvojeno

27. srpanj 2020 05:37