StoryEditor
Hrvatskazločin

Zašto u Hrvatskoj neki i dalje slave zločince? Ubio je 13 razoružanih i zarobljenih rezervista JNA, a navijači mu digli mural na vlasništvu HŽ-a. I ne žele ga obrisati!

Piše PSD
28. travnja 2022. - 21:24

Premda je od dopisa HŽ infrastrukture, u kojem ova državna tvrtka od udruge Specijalne jedinice policije Grom traži da u roku od deset dana ukloni mural posvećen pripadniku svoje jedinice i osuđenom ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu, prošlo gotovo mjesec i pol dana po tom pitanju još uvijek ništa nije napravljeno.

Dapače, umjesto da se sramotni mural u centru Karlovca ukloni, prema informacijama kojima raspolažu Novosti, pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys, koji su s Gromovima njegovi glavni autori, pretprošli vikend proveli su u radnoj akciji njegove obnove, s obzirom da je mural krajem prošle godine zaliven crvenom bojom, pišu Novosti.

image

Robert Fajt/CROPIX

image

Robert Fajt/CROPIX

Prije dva tjedna, 15. travnja, novinari Novosti su poslali pitanje HŽ infrastrukturi što je poduzela po tom pitanju, ali odgovor još uvijek nisu dobili. HŽ infrastruktura Gromove je upozorila da su na zidu upornjaka željezničkog nadvožnjaka Rakovac u Karlovcu izradili mural bez njihove suglasnosti.

image

Robert Fajt/CROPIX

image

Robert Fajt/CROPIX

"Kako je predmetni mural izrađen bez suglasnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. isto predstavlja oštećenje javnog vlasništva te vas ovim putem molimo da predmetni mural uklonite u roku od 10 dana od primitka ovog dopisa", stajalo je u dopisu HŽ-a poslanom na adresu karlovačke braniteljske udruge s potpisom predsjednika Uprave Ivana Kršića, inače rođenog Karlovčanina.

Od tada je, kako smo već naveli, prošlo mjesec i pol dana, ali crtarija ne samo da nije uklonjena, nego je obnovljena.

image

Robert Fajt/CROPIX

Podsjetimo da je mural posvećen Hrastovu nacrtan u rujnu prošle godine, kada je i odlukom karlovačkog Gradskog vijeća koranski most dobio ime Most specijalne jedinice Grom.

Hrastov je osuđen jer je na tom mostu 21. rujna 1991. godine ubio 13 razoružanih i zarobljenih rezervista JNA, dok je dvojicu ranio. Za ta djela odlukom Vrhovnog suda iz 2015. godine, u maratonskom procesu koji je trajao gotovo četvrt stoljeća, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, da bi nakon odslužene dvije godine i 10 mjeseci bio pušten na uvjetni otpust, navode Novosti

Ratni zločin

Za Vrhovni sud, podsjetimo, Hrastov se ogriješio o Ženevsku konvenciju i počinio ratni zločin zbog čega je, nakon 20-godišnjeg maratonskog postupka bio osuđen na četiri godine zatvora, no za veliki broj Karlovčana njegov je čin bio herojski, jer, suprotno utvrđenim činjenicama na sudu, vjeruju u verziju da je bio napadnut te da je pucao u samoobrani. Tu verziju, međutim, zastupao je i Županijski sud u Karlovcu u tri prvostupanjske presude koje je rušio Vrhovni sud, sve dok ga na kraju nije osudio, pisao je Jutarnji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 04:40