StoryEditor
HrvatskaMINUS I PLUS

Zašto je Željko Stipić obznanio svoja primanja, a ostalim sindikalistima je to problem? Svoju 'prosjećnu' plaću krije i Sanja Šprem, iako smo je to pitali prije štrajka

Piše Marijana Cvrtila
29. listopada 2019. - 13:59

Žustre rasprave razvile su se ovih dana na temu plaća sindikalnih čelnika, nakon što je premijer Andrej Plenković kazao kako neki od sindikalnih vođa imaju plaću veću od njegove (22.067 kuna, nap. a.).

To je pitanje u ponedjeljak razljutilo Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, koji je novinaru najprije rekao: "Pozdravite urednika", a potom i da su to pitanja kojima se nastoji posvaditi članove i čelnike sindikata.

– Do 44. godine imao sam plaću asistenta, a onda su sindikalna tijela odlučila da ona treba biti u visini plaće državnog tajnika – otkrio je ipak Ribić, čime je dao do znanja da mu je plaća između 15 i 18 tisuća kuna.

Sindikalni čelnici financiraju se iz sindikalne članarine, a o njihovim primanjima obaviješteni su njihovi članovi – tvrde uglas sindikalni čelnici. Branimir Mihalinec kazao nam je kako njegovu plaću regulira Središnji odbor sindikata te da je plaća predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama regulirana još od 2003. godine.

– Ona je sada ispod razine plaće bilo kojeg pomoćnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dakle ispod 14 tisuća kuna – kaže Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je također kako joj je plaća puno niža od premijerove, niža i od one njegova pomoćnika, a mediji su već ranije pisali kako ta plaća iznosi oko 14 tisuća kuna.

Slobodna Dalmacija je u više navrata pokušavala doznati i odgovor na pitanje kolika je plaća Sanje Šprem, čelnice Sindikata hrvatskih učitelja.

Prvi put smo je to pitali još početkom rujna, kad je došla u fokus javnosti nakon upečatljivog TV-a nastupa tijekom kojeg je ukazivala na to kako su učiteljima male plaće, pa je dvaput krivo napisala riječ prosječna.

Već tada smo (dakle, prije punih 50 dana i puno prije početka štrajka, op. D.B.) postavili Sindikatu i Šprem osobno upit o visini plaće ove sindikalne liderice, ali nikada nismo dobili odgovor na to pitanje.

'Prosjećna' plaća Sanje Šprem je tako još uvijek tajna, a ostaje nepoznato i prima li još kakve dodatke na svoj angažman. 

Na fotografiji je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, pogledajte kako je u emisiji uživo napisala izraz 'prosječna plaća'

Najprecizniji u vezi svoje plaće je bio Željko Stipić, čelnik Preporoda, koji je iznio platnu listu za rujan ove godine i koja je za njegovih 34 godine staža u rangu ravnatelja s koeficijentom 2,076. Točnije, iznosila je 10.452 kune, plus još 16 prekovremenih sati – ukupno oko 12 tisuća kuna.

U javnosti se ovih dana najviše pisalo o plaći šefa Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepana Topolnjaka. Novi list objavio je kako je njegova plaća s dodacima oko 23.500 kuna, a njegove tajnice 17.000 kuna.

#ŽELJKO STIPIĆ#SANJA ŠPREM#BRANIMIR MIHALINEC#SINDIKALNI ČELNICI# PLAĆE SINDIKALNIH ČELNIKA# VILIM RIBIĆ#PLAĆE UČITELJA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 16:49