StoryEditor
Hrvatskabitka za pantovčak

Zašto je Kolinda otvorila dušu i objavila sve o kandidaturi kontroverznom desničarskom tjedniku koji ju je nazvao 'bestidnicom'? Ugledni politolog upozorava da bi je taj potez mogao stajati pobjede

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. kolovoza 2019. - 20:31

Riječ "Bestidnica" vrištala je s naslovnice.

Hrvatski tjednik – isti onaj koji je papu Franu prozvao Antikristom, a Stipu Mesića "seronjom" – oko svojega stava o predsjednici Republike nije želio ostaviti nikakvu dilemu: Kolinda Grabar-Kitarović izdala je njihove ideale. Slavila je, pobrojali su urednici ovog radikalno desnog medija, s Carlom del Ponte uhićenje Ante Gotovine, a onda svoj "grijeh" pokušala iskupiti, dodijelivši mu odlikovanje.

Glumi patriotkinju, a onda u Jasenovcu demonizira svoj narod i državu jer hvali "Rivlinove i srpske laži". Ostala je, naposljetku, potresena pričom o djevojci Mirjam, koja uopće nije bila u Jasenovcu, niti je stradala tijekom Drugoga svjetskog rata.

Jedva da je prošla godina dana – "Bestidnica" je osvanula na kioscima u samo praskozorje obilježavanja 23. obljetnice "Oluje" – a predsjednica Republike odlučila je upravo u Hrvatskom tjedniku nadugo i naširoko objasniti razloge zbog kojih se odlučila ponovno kandidirati za novi mandat.

Jasan znak da svoju glavnu bitku planira voditi među biračima radikalne desnice.

Dubrovački politolog i sveučilišni profesor prof. dr. Pero Maldini upozorava, međutim, da se ovakva taktika predsjednici lako može pretvoriti u dvosjekli mač. Pritom napominje da Kolinda i dalje nema konzistentnu politiku, pa posljedično ni konzistentnu komunikaciju s javnošću.

– Kao i toliko puta do sada, i ovo je reaktivan, a ne proaktivan potez, kojim ona pokušava sanirati stanovitu štetu nastalu odmicanjem dijela desnog biračkog tijela od nje nakon percepcije njezina priklanjanja premijeru Plenkoviću i političkom centru, odnosno nakon pojave Miroslava Škore kao kandidata desnih političkih opcija, koji cilja upravo na birače desnog dijela političkog spektra – analizira Maldini. Znakovit je, smatra on, odabir upravo Hrvatskog tjednika.

– Taj medij, na rubu javnopolitičkog prostora, obojen je političkim radikalizmom i ekskluzivno se obraća krajnjoj desnici. Čini se da je upravo to razlog predsjedničina izbora, kojim ona šalje jasnu poruku upravo tom biračkom segmentu. To je razvidno i iz sadržaja njezinih izjava, odnosno odgovora, u kojima govori upravo ono što misli da ti birači žele čuti, ne bi li priskrbila njihovu potporu. Posebice sada kada ima izravnog protukandidata koji se trudi prikazati izvornim konzervativcem i desničarem većim od nje – ističe naš sugovornik.

Bez Škore u utrci, procjenjuje on, dobar dio tih birača dao bi potporu predsjednici. Neovisno o stupnju njihova zadovoljstva njome. Ovako, to sad nije izvjesno. Upravo suprotno.

– Međutim, takav tip komunikacije je dvosjekli mač. Prije svega, pitanje je treba li predsjednica, s obzirom na svoju dužnost, uopće komunicirati kroz takav medij. Naime, nije u pitanju ideološka ili politička orijentacija medija, već politička isključivost i nedemokratičnost, pa je pitanje kakvu poruku u tom smislu predsjednica šalje. Drugim riječima, daje li time legitimitet političkom radikalizmu i netoleranciji, neovisno o sadržaju njezinih izjava – upozorava Maldini.

S druge, pak, strane, smatra on, nije izvjesno da će ovakvim izjavama uspjeti povratiti dio izgubljenih glasova. Dok je vrlo moguće da istodobno izgubi premda nevelik, ali ipak ne i beznačajan dio potpore onih iz političkog centra, koji sasvim sigurno neće honorirati ovakvu komunikaciju.

– Nego upravo suprotno. Želja da se svidi što većem broju birača može biti kontraproduktivna – zaključuje Maldini.
Čak i usprkos poslovično kratkom političkom pamćenju hrvatskih birača.

Što je sve učinila za nas

– Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni diljem Europe i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju vlastitu djecu, koja vide budućnost ovdje.

– Hrvatsku želim izvesti na put kojim je krenula devedesetih. Ne vratiti u devedesete nego vratiti na put koji je zacrtao predsjednik Franjo Tuđman, na put dostojanstva i ponosa, na put europejstva koje neće biti podložnički, ali i na put političke odlučnosti, djelotvornosti i odgovornosti.

– To što sam ja vjerna HDZ-u, ne znači da nisam vjerna cijelom spektru ljudi koji vole Hrvatsku.

– Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH – ali da to bude lajtmotiv našeg predsjedanja? Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u Srednju Europu, dobila potporu predsjednika Trumpa i predsjednika Putina.

Veličaju Pavelića, Papa im je Antikrist

Hrvatski tjednik, novine koje je nakon odlaska iz Slobodne Dalmacije u Zadru osnovao novinar Ivica Marijačić, zagovara radikalno desne stavove, počesto veliča Pavelićevu NDH, a Udbu i udbaše vidi na svakom koraku. Ljutiti što je papa Frane odgodio proglasiti Stepinca svetim, na naslovnici su ga u svibnju nove godine opisali kao – Antikrista.

Notorna je i fotomontaža u kojoj vođa hrvatskih Srba Milorad Pupovac u jednoj ruci drži krvavi nož, a u drugoj ljudsku glavu. Uz pitanje glavnom državnom odvjetniku hoće li pozvati Pupovca da objasni svoju ulogu u ubojstvu dr. Ivana Šretera, liječnika koji je početkom "devedesetih" bio predsjednik pakračkog HDZ-a.

Na naslovnici se našlo i "Petero jahača velikosrpske apokalipse u Hrvatskoj". Među njima, i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Nakon što je Aleksandra Vučića pozvala u Zagreb, Hrvatski tjednik objavio je naslovnicu "Bye, bye Kolinda", a udarni prostor je dobio i Marko Skejo, s porukom da će Hrvatska biti zemlja "po mjeri nas HOS-ovaca, ne četnika".

Fotografiju Stipe Mesića resio je natpis "Apage satanas", a otac Ive Josipovića – kasnije se ispostavilo potpuno lažno – optužen je da je tijekom Drugoga svjetskog rata na konju umarširao u crkvu, srušio oltar i predvodio partizanske zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 13:23