StoryEditor
Hrvatskaznakovita šutnja

Zašto je izostala pravovremena reakcija hrvatskih institucija na sramotne izjave o 'talijanskoj Dalmaciji'?

Piše Davor Krile
11. veljače 2019. - 17:10
2019-01-30T142146Z_1893287157_RC18600AB0B0_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-JUNCKER.JPG

Antonio Tajani, prvi čovjek Europskog parlamenta koji je u Trstu šokirao izjavama o talijanskoj Dalmaciji i Istri, bivši je glasnogovornik i desna ruka bivšeg talijanskog bunga-bunga premijera Silvija Berlusconija, bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva i bivši novinar javne televizije RAI i lista Il Giornale. S Berlusconijem je svojedobno osnovao stranku Forza Italija čiji je i danas član, te koja s HDZ-om pripada bruxelleskoj političkoj grupaciji Europskih pučana.

'Živjela talijanska Dalmacija!': predsjednik Europskog parlamenta u Trstu šokirao neprimjerenim izjavama, što se krije iza otvoreno iredentističkog incidenta?

Znakovita šutnja službenih hrvatskih institucija na njegov skandalozni govor iz okolice Trsta da se protumačiti i tom činjenicom, kao i njegovom visokom europskom funkcijom.

Za razliku od njih, Tajanijev istup su bezrezervno osudili SDP-ovi eurozastupnici Tonino Picula i Biljana Borzan, njihov kolega Ivan Jakovčić (IDS), eurozastupnica hrvatskih konzervativaca Ruža Tomašić, ali i eurozastupnica HDZ-a iz Dubrovnika Dubravka Šuica. 

„Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", poručio je Tonino Picula.

„Žalosno je što je Tajani preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Mattea Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", izjavila je Biljana Borzan.

„Sramotno ponašanje za jednog predsjednika Europskog parlamenta, Tajani moje povjerenje više nema – objavio je na Twitteru Ivan Jakovčić.

„Po dolasku u Strasbourg poslat ću prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i druge mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da cijelu Europu podsjetimo na teror koji su proživjele pod talijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, što se mene tiče, neće proći tek tako – obećala je Ruža Tomašić.

"Narod Istre i Dalmacije dobro se sjeća kakav je bio talijanski teror. Razumijem da se komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena", objavila je na Twiteru Dubravka Šuica.

Ministar Krstičević: Osuđujem takvu retoriku

- Hrvatska je samostalna i suverena država, Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću i izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta smatram neprimjerenima i osuđujem takvu retoriku, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Izdvojeno