StoryEditor
HrvatskaGROMOGLASNA ŠUTNJA

Zašto Crkva, kler i razne obiteljske udruge šute o slučaju brutalnog zlostavljanja u Zadru?

20. listopada 2019. - 11:58

Silovanje zadarske maloljetnice, odnosno prvotno puštanje osumnjičenika da se brane sa slobode, komentirali su svi u državi, osim onih od kojih bi se to možda i najprije očekivalo – Katoličke crkve te klerikalnih udruga i inicijativa tipa "U ime obitelji" ili "Hod za život".

U svim važnijim medijima o ovom potresnom slučaju oglasili su se brojni relevantni društveni akteri: od političkih stranaka do NGO scene, od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do aktivistica za ženska prava, od pravnika i psihijatara do psihologa i sociologa, od filozofa do književnika.

Čak se i šefica države oglasila, iako bi i za nju i za hrvatsko društvo bilo bolje da nije, budući da je najprije izvalila kako bi "pravosuđe moralo slušati narod", da bi potom, već tradicionalno, morala reinterpretirati svoju izjavu i tumačiti što je zapravo htjela reći.

Svi su, dakle, kazali koju o slučaju koji je potresao zemlju. No, upadljivo su iz tog medijskog zbora izostali baš oni koji se, nominalno i deklarativno, najviše kunu u obiteljske vrijednosti i prava najslabijih. Svi govore o tragediji zadarske djevojčice, osim njih.

'Svodničko katoličanstvo'

S jedne strane, ta šutnja može se razumjeti u duhu pragmatizma koji krasi navedene institucije, kako Crkvu, tako i rečene obiteljaške i životnohodajuće pojave. Jer sve te organizacije ko vrag su se borile i trsile da Istanbulska konvencija o sprječavanju nasilja nad ženama ne bude usvojena u našoj državi, a ovaj mučni slučaj i slijepcima pokazuje, a gluhima vrišti, koliko je taj dokument važan i nužan.

Svejedno, ovdje nitko ne bi smio sebi dopustiti da se izvlači na pragmatizam, jer tema je "do neba vapijuća". Tko će nad brutalnim nasrtajem na tijelo i dušu jedne mlade djevojke javno i gromoglasno podignuti moralni prst ako ne institucija koja sebi daje moralno – pače, kanonsko – pravo na tijelo žene i dušu svih građana, dakle Crkva i njezini nevladini sateliti?

Mogući razlog crkvene šutnje iznio je na portalu Index zadarski filozof i teolog dr. Marko Vučetić, pročelnik Odjela za filozofiju zadarskog Filozofskog fakulteta i nezavisni saborski zastupnik, koji je lani u Saboru imao znameniti istup o Istanbulskoj konvenciji, kada je rekao da taj dokument samo potvrđuje vjekovnu istinu "da su žene povijesno svedene na bića koja smo mi muškarci maltretirali".

Vučetić smatra da hrvatskom politikom vlada "svodničko katoličanstvo", odnosno političari kojima pozivanje na katoličku vjeru služi samo za ostvarenje političkih ciljeva “te da je jedino iz takvog svodničkog oblika moguće pristupiti ženi kao mesu koje se može istući, silovati i omalovažavati, dodavši kako smo "taj svodnički odnos ugradili u hrvatsko društvo i kako je vrijeme da mu se suprotstavimo.

Oni bi trebali biti prvi koji će progovoriti o ovakvoj patologiji. Silovanje nikako ne spada u obrasce ponašanja koje propisuje katolički katehizam - kaže nam Vučetić.

'U IME OBITELJI': Naravno da osuđujemo
Udrugu "U ime obitelji" zamolili smo da ipak objasne razloge svoje šutnje o zadarskom slučaju, na što su nam odgovorili:
"Udruga 'U ime obitelji' protivi se svakom obliku nasilja i zlostavljanja te se zalažemo za strogo kažnjavanje počinitelja silovanja i zaštitu svake žrtve nasilja. O konkretnom slučaju grupnog silovanja u Zadru 'U ime obitelji' dijeli stav cjelokupne civilizirane javnosti koji je bio jasno i glasno iznesen i ne smatramo da ga svi koji ga dijele trebaju ponavljati - poručuje udruga u dopisu koji potpisuje član Upravnog odbora Ivan Munjin.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 03:08