StoryEditorOCM

Započelo otkopavanje masovnih grobnica u Gračanima

Piše PSD.
22. listopada 2012. - 13:48
Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Dugog svjetskog rata, započeo je danas otkopavanja na lokaciji Krivićev Brijeg/Gračani u sjevernom dijelu Zagreba jer postoji utemeljena sumnja da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica žrtava ubijenih nakon rata.

Nakon obrade lokacije Ured će o nalazima izvijestiti medije, navodi u današnjem priopćenju Ured.

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.
Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana i o tome postoji uredna sačuvana dokumentacija.

Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija), zabilježio broj pokopanih žrtava (783) te sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, ističe se u priopćenju.

Masovno grobište Krivićev brijeg se prema Haramijinoj evidenciji sastoji o dviju grobnica, u koje je pokopano 60 žrtava. Grobište se nalazi u samom naselju Gračani, u bivšem voćnjaku koji je u privatnom vlasništvu i kojeg vlasnik upravo zbog tih razloga već 67 godina ne obrađuje, odnosno "ne dira".

Ured je obavio sondažu koja je potvrdila postojanje grobišta na toj lokaciji, stoji u priopćenju.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 21:42