StoryEditor
Hrvatska331 jugoslaven, 154 Kozmopolita, 303 Jedija...

Zanimljivosti iz Popisa: u Hrvatskoj žive 24 Marsovca, a 57 stanovnika vjeruje u - splitske bijele

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 19:49
Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011.proveden je od 1. do 28. travnja 2011. na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine.

O tome smo već opširno izvijestili.

No, u kategoriji narodnosti zabilježeno je nekoliko kurioziteta. Tako u Hrvatskoj žive 154 Kozmopolita, 123 Zemljanina, 33 Građanina svijeta, 24 Marsovaca, 20 Klingonaca. 12 Internacionalaca, a 28 građana izjasnilo se da su - Čovjek, piše Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj se 75 ljudi izjasnilo da su Hercegovci, njih 705 se izjasnilo da su Dalmatinci, a Zagoraca je 139. Prema popisu, broj Jugoslavena se gotovo udvostručio od 2001. godine te ih sada ima 331.

Zanimljivih odgovora bilo je i u kategoriji vjere pa tako u Hrvatskoj imamo 303 Jedija, 57 stanovnika vjeruje u Hajduk, a njih 33 u ljubav.

Najstarije na popisu bile su dvije žene. U trenutku provođenja popisa imale su 106 godina - jedna je živjela u Sisačko-moslavačkoj, a druga u Šibensko-kninskoj županiji.

Josipovića zabrinjava što smo sve stariji i što nas je sve manje

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon objave podataka iz popisa stanovništva, kako ga zabrinjava što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje.

"Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska", naglasio je Josipović izrazivši nadu da će popis biti poticaj da se o njemu porazmisili.

Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Zanimljiv mu je, kazao je, podatak prema kojem je katolika 90-tak posto, a agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto. "Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi", ocijenio je predsjednik.

Još uvijek parcijalni podaci popisa stanovništva na koje se čekalo čak godinu i pol dana govore, kazao je, o slabom kapacitetu naše uprave i lošoj organiziaciji

"Iza toga se krije loša organizacija i slab rad. Nadam se da će vlada s dužnom pažnjom razmotriti pitanje trajanja obrade ovih podataka", ustvrdio je.

Srpsko narodno vijeće: Bilo je nepravilnosti

IZ Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas su ustvrdili, vezano za današnju objavu rezultata popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj, kako je "u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti", odnosno da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo izjaviti.

U povodu rezultata popisa stanovništva koji je u Republici Hrvatskoj proveden u travnju 2011. godine i koji je objavljen tek danas, godinu i pol nakon provođenja, Srpsko narodno vijeće (SNV) izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, vjerskih i jezičnih karakteristika stanovnika Republike Hrvatske proučiti u idućim danima i dati svoj konačan sud o tome u kojoj mjeri popis odražava realno stanje, navodi u priopćenju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Zasad želimo istaći ono što smo isticali prije i u vrijeme popisa, da popis nije u svemu poštivao pravila Eurostata i da je u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti koje su se ogledale u tome da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo da izjavljuju", stoji u priopćenju.

Pupovac također tvrdi kako su "otpori povratku izbjeglica i ostvarivanju njihovih prava kao i još uvijek prisutna netolerancija prema srpskom narodu ozbiljna prijetnja udjelu Srba u hrvatskom stanovništvu te slobodi njihova nacionalnog izjašnjavanja".

PSD, H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 23:28