StoryEditor

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Vladimir Živaljić imenovan sucem Županijskog suda u Splitu

Piše PSD.
9. srpnja 2009. - 16:32

Državno sudbeno vijeće imenovalo je pet novih sudaca na Županijski sud u
Splitu: Vesna Kuzmičić, Marko Pribisalić, Ivona Rupić, Svjetlana Vidović i
Vladimir Živaljić.

Očekuje se kako će četvoro biti raspoređeno na kazneni odjel splitskog Županijskog suda dok će jedan sudac ići na građanski odjel. Takva raspodjela već je otprije najavljena od dr. sc. Ante Perkušića, predsjednika splitskog suda zbog potrebe rješavanja zaostataka u kaznenoj referadi te velikog priliva spisa u nadležnosti USKOK-a.

Od novoizabranih sudaca dvoje su se do sada bavili kaznenim pravom: Ivona Rupić kao sutkinja Općinskog suda u Splitu i Vladimir Živaljić, kao prvi zamjenih ravnatelja USKOK-a za područje od Dubrovnika do Zadra.

Živaljić je bio tužitelj u nizu kazneih spisa protiv osoba upletenih u organizirani kriminal te kao sudac neće moći raditi na tim predmetima. Među poznatijim njegovim slučajevoma zasigurno je optužnica protiv Anke Samardžić zbog uzimanja 100.000 eura mita. Suđenje u tom predmetu nastavlja se slijedeći
tjedan te smo ga upitali kome će prepustiti rad na nevedenom spisu.

- Zakazana su tri dana glavne rasprave slijedeći tjedan kada bi se mogla
provesti cijela glavna rasprava i okončati slučaj što bih i ja želio prije
nego stupi na snagu moje imenovanje za suca. U protivnom predmet će
preuzeti netko drugi, kazao nam je iskusni kaznenjak Živaljić.

Ostalih troje sudaca radili su na predmetima građanskog prava: Marko Pribisalić i Svjetlana Vidović kao suci Općinskog suda u Splitu te Vesna
Kuzmičić, predsjednica Općinskog suda u Starom Gradu koja je uz poslove
sudske uprave radila na parničnim i ovršnim predmetima.

Pribisalić je i v.d. predsjednika Općinskog suda u Splitu koji se uz još sedam kandidata prijavio na natječaj za predsjednika navedenog suda čije se imenovanje očekuje od ministra pravosuđa u najskorije vrijeme. Upitali smo suca Pribisalića znači li imenovanje za Županijskog suca i povlačenje iz utrke
za prvog čovjek splitskog Općinskog suda.

- Svoju prijavu za predsjednika suda nisam povukao te očekujem ministrovu odluku, to je sve što za sada mogu kazati, rekao je Pribisalić.

Nakon dolaska novih sudaca na Županijski sud u Splitu ostaje vidjeti tko će od njih otići na kazneni odjel, za sada je sigurno da će to biti sutkinja Rupić i sudac Živaljić. Spomenimo kako je sudačko vijeće županijskog suda u Splitu nakon sjednice početkom prošlog mjeseca DSV-u preporučilo sedam kandidata među kojima je bilo i četvoro novoimenovanih sudaca: Kuzmičić, Pribisalić, Vidović i Živaljić.

Inače, svim članovima DSV-a, osim jednog, istječe mandat 15. srpnja tako da je odluka o izboru sudaca, što se tiče splitskog suda, stigla doslovno pet do dvanaest.

Katarina MARIĆ BANJE

item - id = 58954
related id = 0 -> 277307
related id = 1 -> 257237
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 15:56