StoryEditor
Hrvatskaosobni izbor

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: U Hrvatskoj se ne razmišlja o obveznom cijepljenju protiv Covida-19

21. listopada 2020. - 11:16
Željko Puhovski/Cropix

Prioritetne skupine će svakako imati prednost u cijepljenju u Hrvatskoj kada bude odobreno cjepivo protiv Covida-19  – potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kojoj smo uputili pitanja vezana za strategiju cijepljenja protiv Covida-19 nakon novog dokumenta Europske komisije.

- To su osobe s povećanim rizikom od teških oblika bolesti, zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne kao i radnici institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Najranjiviji u ovim prioritetnim skupinama, a to su osobe na smještaju u navedenim ustanovama socijalne skrbi, kako kod cijepljenja protiv gripe tako i u ovoj situaciji, moći će se cijepiti organizirano u okviru ustanova u kojima su smješteni – najavljuje dr. Pavić Šimetin.

I njoj smo postavili pitanje može li se trenutačno procijeniti koliko je vremena potrebno od odobrenja cjepiva do početka prvih cijepljenja.

- To je u ovom trenutku teško procijeniti jer se radi o jedinstvenom postupku objedinjene nabave te sa sličnom situacijom do sada nismo imali iskustva, a u jednom dijelu cijeli postupak ne ovisi o Hrvatskoj – kaže prim.dr. Ivana Pavić Šimetin.

Također, ističe kako nije moguće reći ni kada će, nakon što cijepljenje protiv Covida-19 obave prioritetne skupine, ono biti dostupno ostalim građanima

- To će ovisiti o odazivu na cijepljenje prioritetnih skupina – kaže ona.

Zanimljivo je istaknuti, a potvrđuje to i prim. dr. Pavić Šimetin, kako se o obveznom cijepljenju protiv Covida-19 u Hrvatskoj – ne razmišlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 01:12