StoryEditorOCM
HrvatskaOmjeri važni

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila kad se očekuje vrhunac četvrtog vala, najavila i novost: ‘U priopćenjima stožera bit će i ti podaci‘

Piše PSD
15. rujna 2021. - 20:32

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u razgovoru za Novu TV je ustvrdila da porast broja zaraženih koronavirusom, koji je evidentiran u srijedu u Hrvatskoj, ima svoje objašnjenje. Primjerice, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji porast broja novih slučajeva povezan je s povratkom građana na radna mjesta, dok se u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek organizira veliki broj događanja, izjavila je.

Možemo li se nadati da je ovako veliki broj novozaraženih vrhunac ovog vala?, upitala ju je novinarka.

- Teško možemo reći da je baš sad ovo vrhunac (četvrtog vala) zato što imamo jaku uzlaznu krivulju. To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo, komentirala je te dodala da vrhunac očekuju kroz nekoliko tjedana.

image
Ivana Pavić Šimetin
Željko Puhovski/Cropix

Očekuje se ipak manji broj zaraženih nego u prethodnom valu.

- Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno. Oni ipak će puno teže i rjeđe oboljeti, a ako se i zaraze, daleko su manji izgledi da završe u bolnici ili s težim oblikom kliničke slike.

Od današnjeg broja novooboljelih, necijepljeno je 82 posto. Prošloga tjedna 75 posto necijepljenih bilo je hospitalizirano i na respiratorima, odnosno 25 posto ih je bilo cijepljeno.

- Daleko manji udio je onih koji su cijepljeni, i na respiratoru i hospitaliziranih, komentirala je za Dnevnik Nove TV.

Kroz nekoliko dana bit će u priopćenjima Stožera dostupni podaci o udjelu necijepljenih među zaraženima, hospitaliziranima i onima na respiratoru, najavila je.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 17:54