StoryEditorOCM
HrvatskaGABRIJELIN POUČAK

Žalac bi se izvukla da nije došao europski tužitelj. I AP ‘ide‘ za sud, a ni domaći istražitelji više ne spavaju mirno

Piše Marina Karlović-Sabolić
29. ožujka 2023. - 23:14
Koga sada zove Gabrijela Žalac? Nakon njenog uhićenja, policija je došla i po Horvata, a USKOK je podigao optužnice protiv Aladrovića, Tolušića i Miloševića  Goran Mehkek/Cropix

AP će ipak na sud!

Sve poruke koje su izmijenile Gabrijela Žalac i Josipa Rimac – pa i ona u kojoj se spominje "misteriozni" AP – zakonit su dokaz. I imaju svoje mjesto u predmetu koji se bavi milijunskom aferom "Softver".

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskoga suda prihvatilo je u utorak argumente hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja. A odbacilo prijedlog Gabrijele Žalac da se SMS i Whatsapp poruke koje je HDZ-ova ministrica izmjenjivala s utjecajnom državnom tajnicom Josipom Rimac izuzmu iz postupka.

- Sud je zauzeo stav da se radi o zakonito provedenim samostalnim dokazima po nalogu Županijskog suda u Zagrebu o pretrazi mobitela.

"Prema primjenjivoj sudskoj praksi koja nije sporna, ustaljena je i dugogodišnja te potvrđena u nizu odluka Vrhovnog i Visokog kaznenog suda, takvi dokazi koriste se u kaznenim predmetima i nema razloga za njihovo nekorištenje - istaknula je nakon odluke optužnog vijeća tužiteljica Sani Ljubičić iz Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu.

Jadranka Sloković, odvjetnica Gabrijele Žalac, ustvrdila je pak da su poruke nezakoniti dokazi jer se "legalnim putem one iz spisa Rimac nisu mogle naći u spisu Žalac". Najavila je i žalbu Visokom kaznenom sudu.

image

Tko je srećica, a tko su smradexi?

Boris Kovačev/Cropix

Moguće je da tužitelji i bez SMS-ova imaju dovoljno dokaza protiv nekada bliske premijerove suradnice. Žalac je tijekom 2017. i 2018. pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Sve kako bi pogodovala poduzetnicima Marku Jukiću i Mladenu Šimuncu. Softver, koji je realno koštao 360 tisuća eura, platila je 1,73 milijuna eura.

Ipak, da nije tih živopisnih poruka dviju frendica, javnost nikada ne bi doznala tko su "srećice", a tko "smradexi". Ne bismo znali ni tko je od vladajućih radio "kurvanjski posao", a tko ljetovao na jahti na Jadranu i gostio se probranim delicijama.

Ne bismo čuli ni za AP-a, na kojega su se dvije uhićene HDZ-ovke, u vrijeme dok su smatrale da se čitav svijet vrti oko njih, pozivale u svojim marifetlucima. A ostali bismo uskraćeni i za izravni pogled na to kako doista izgleda namještanje milijunskih poslova, pretvaranje javnih natječaja u grotesku, dobivanje potrebnih dozvola mimo pripisanih uvjeta i uhljebljivanje u režiji nekada HDZ-ovki koje su, u svoje vrijeme, vedrile i oblačile Vladinim aparatom.

Svega ovoga ne bi bilo, treba i to reći, da je sve ostalo na odluci hrvatskih istražitelja. I USKOK je, kao što je poznato, pune dvije godine "čačkao" po čitavom slučaju. I zaključio da za nezakonitosti - nema dokaza.

Predmet je pospremljen u ladicu. A na svjetlo dana ponovno je izišao kada ga je - na spektakularan način - aktualizirao Ured europskog istražitelja. Koji je u studenom 2021. izdao nalog za uhićenje Gabrijele Žalac, u to vrijeme još uvijek članice Predsjedništva HDZ-a.

Bio je to slučaj koji je iz temelja sve promijenio. Nakon njega više ništa nije moglo biti isto. Domaći istražitelji tada su prvi put, na jedan za njih prilično poražavajući način, shvatili da više nisu alfe i omege u politički osjetljivim predmetima.

I da se svaki put kad na nešto namjerno zažmire ili nenamjerno previde kockaju s vlastitim ugledom. Jer riskiraju da im Ured europskog tužitelja još koji put očita lekciju.

image

Darko Horvat. I njemu su presudili EU tužitelji

Damjan Tadić/Cropix

Nije stoga slučajno da je, nakon šokantnog uhićenja Gabrijele Žalac, Plenkoviću ispred nosa i bez njegova znanja uhićen njegov ministar Darko Horvat. Da je USKOK brzo nakon toga podigao optužnicu i protiv ministara: SDSS-ovca Borisa Miloševića i HDZ-ovca Tomislava Tolušića zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja, te Josipa Aladrovića zbog nezakonita zapošljavanja.

Još donedavno ti se grijesi u Hrvatskoj i nisu činili tako velikima da zaslužuju kartu za zatvor. Imati "vezu" koja će kandidatu doturiti pitanja na testu za zapošljavanje toliko se uvriježilo da više nije ni zvučalo strašno. Imati svojeg čovjeka koji će u ovom ili onom ministarstvu isposlovati državni poticaj za neku tvrtku naprosto je bio dio poslovne politike.

Na to su žmirili svi. I državni organi i pravosudne institucije. Sve do uhićenja Gabrijele Žalac, koje je pokazalo da, ako neće reagirati oni, ima tko hoće.

I da će se tada u obzir uzeti sve. Pa i SMS poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 18:05