StoryEditor
Hrvatskadigla se uzbuna

Zakon o sjemenu i sadnom materijalu u saborskoj proceduri: ministrica Vučković tvrdi da nema razloga za odgodu, a ni za strah kod OPG-ovaca

Piše Stanislav Soldo
21. siječnja 2021. - 18:30
HANZA MEDIA

Unatoč protivljenju malih obiteljskih gospodarstava koji ističu da neće moći sijati tradicionalne sorte, rajčica, paprika, kukumara, Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja ide dalje u saborsku proceduru i trenutačno je na čitanju među zastupnicima.

Naime, za male poljoprivrednike koji siju domaće sjeme, a viškove iznose na tržnicu ili prodaju na kućnom pragu sporna je odredba o certifikaciji i doradi sjemena što im povećava troškove proizvodnje.

Osim toga, u Dalmaciji nema niti jednog ovlaštenog certifikatora niti tvrtke koja se bavi doradom sjemena pa bi poljoprivrednici ako žele sijati vlastito sjeme trebali slati na doradu u Zagreb. Prijedlog Zakon o sjemenarstvu koji je proteklih dana podigao buru u hrvatskoj javnosti nikako ne ide na ruku malim poljoprivrednim proizvođačima, premda se iz Ministarstva poljoprivrede trude pojasniti kako se zapravo radi o zakonu koji će "uvesti reda na tržište sjemenja".

image
Dijeljenje sjemenskog krumpira vlasnicima obradivog zemljišta na Biokovu
Ivo Ravlić/Cropix

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, drži da u ovom trenutku nema razloga za odgodu zakona, koji je digao popriličnu buru u javnosti a glavne primjedbe su bile da mali OPG-ovi neće moći sijati vlastito sjeme u svojim vrtovima.

- Organizirala sam nedavno sastanak sa udrugama i mogu reći da dio izrečenih primjedbi ne stoji. Mali su proizvođači izuzeti od obveze certificiranja i dorade sjemena. Također je izuzeta i ekološka poljoprivreda. Tako da informacije da mali OPG-ovo neće moći prodavati svoje proizvode na tržnicama nisu točne. Mi imamo velikih problema zbog korištenja necertificiranog sjemena u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema raspoloživim informacijama necertificirano sjeme se koristi na čak 20 posto velikih poljoprivrednih površina što značajno umanjuje prinose. Dorada i certificiranje sjemena je teška tema, ali ozbiljno razmišljamo i o određenim financijskim potporama upravo za te aktivnosti. Zakon neće izbrisati postojanje domaćih sorti i sjemena. Upravo suprotno, tradicijske sorte će se na ovakav način sačuvati - zaključila je ministrica poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 06:43