stdClass Object ( [id] => 146736 [title] => ZAKAZALA PREVENCIJA Drastičan porast umrlih od raka dojke i debelog crijeva u zadnjih 15 godina [alias] => zakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Unatoč provođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka, Hrvatska u prošloj godini bilježi rekordno velik broj umrlih od zloćudne bolesti dojke i debeloga crijeva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2010. godini rak dojke usmrtio je čak 983 žene, odnosno deset posto više nego godinu dana ranije, kad je od te dijagnoze umrlo 898 žena, dok je, primjerice, prije 15 godina ranije umrlo njih 768. Istodobno, rak debelog crijeva lani je odnio 1931 život, godinu dana ranije 1866, a 1995. od te je bolesti umrlo 1171 osoba, pri čemu je porast umrlih od te zloćudne bolesti izraženiji kod muškaraca nego kod žena.

Koji su uzroci tog zabrinjavajućeg uzlaznog trenda: malen broj građana koji se odazivaju Nacionalnom programu; nedovoljni dio populacije obuhvaćen tim programom, s obzirom na to da pozive dobivaju samo stariji od 50 godina, a dobna granica oboljelih od raka sve se više spušta; duge liste čekanja na preglede u bolnicama za osobe koje još nisu uključene u programe i žele se same kontrolirati; nedovoljno kvalitetno liječenje raka...?

Loša prehrana

- Istina je, nažalost, da se u Hrvatskoj još uvijek bilježi porast umrlih od raka dojke, za razliku od svih zapadnoeuropskih zemalja u kojima je taj mortalitet u padu. No, siguran sam da ćemo i mi uskoro imati taj pad zahvaljujući programu ranog otkrivanju raka i unapređenju liječenja, odnosno značajnom ulaganju u nove lijekove posljednjih godina.

- To se, međutim, ne može postići preko noći. Smrtnost u 2010. rezultat je rada u 2000. godini, a kako se otada stanje popravilo, očekujem da će za pet godina broj umrlih žena pasti ispod 700 - ističe prof. dr. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i voditelj Centra za onkologiju KBC-a Split.

SHUTTERSTOCK_3928465
Što se tiče raka debelog crijeva, dr. Vrdoljak napominje kako je ta zloćudna bolest u strahovitom porastu i danas je to, primjerice, najčešći rak kod bolesnika KBC-a Split.

Razloge, dodaje, treba tražiti u sve lošijoj prehrani, pa bi jedna od preventivnih mjera bila mijenjanje životnih navika, no istodobno je, naglašava, nužno povećati postotak građana koji se odazivaju programu za rano otkrivanje tog raka.

- Odaziv na državnoj razini iznosi samo 18 posto. Građani bi ove preglede trebali ozbiljno shvatiti i ne propuštati priliku koju im država, kao jedna od rijetkih u svijetu, nudi. Samo liječenje je poboljšano, pa osobe s metastatskim rakom debelog crijeva danas žive dvije godine, dok je prije jednog desetljeća to preživljenje iznosilo jednu godinu. Dakle, uz bolje liječenje i povećanje postotka bolesnika s dijagnosticiranim rakom dok se još nisu razvile metastaze i ovdje očekujemo pad umrlih. Doduše, ne tako drastičan kao kod raka dojke, ali ipak značajan - poručuje dr. Vrdoljak.

Duge liste čekanja

I prof. dr. Rajko Ostojić, internist i najizgledniji kandidat za ministra zdravstva ako na izborima pobijedi Kukuriku koalicija, potvrđuje kako je provođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka značajno i kako su njime već spašeni mnogi životi, no također upozorava i kako je iz velike smrtnosti očito da nešto ipak ne štima.

- Hrvatska ima europski prosjek dojenačke smrtnosti, što je zrcalo organiziranosti sustava, te odličan program vakcinacije. Krećemo, dakle, s iste pozicije kao Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, međutim na koncu naši stanovnici žive kraće i u prosjeku su u šestom i sedmom desetljeću života više bolesnici nego stanovnici tih država.

- Očito je da kod stanovnika Hrvatske u četvrtom i petom desetljeću života nešto nedostaje. Za tu životnu dob, naime, nema preventivnih akcija. Rak debelog crijeva stoga i otkrivamo u uznapredovaloj fazi kod starijih osoba, a programom ranog otkrivanja trebalo bi početi kod 45-godišnjaka, kako bi se rak dijagnoticirao u nultoj fazi. Ista je situacija i s rakom dojke, koji ide prema sve mlađoj dobi, no i tu akcije počinju kasnije, a ako se žene same žele naručiti na pregled, suočavaju s neprihvatljivo dugim listama čekanja za mamografiju i ultrazvuk - poručuje dr. Ostojić.

U uređenim državama, poručuje on, organiziraju se velike javnozdravstvene akcije s ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka i u mlađoj životnoj dobi, kako bi se zloćudna bolest otkrila u fazi u kojoj je izlječiva.

divna zenić

200 tisuća Hrvata još čeka poziv za pregled debeloga crijeva

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50. do 74. godine i do sada su, prema podacima Ministarstva zdravstva, testovi odaslani na adrese milijun i 56.694 građana rođenima u razdoblju od 1933. do 1945. i 1952. do 1957. godine.

Zavodima za javno zdravstvo vraćeno je, međutim, svega 209.763 kuverata s ispunjenom anketom, a među njima je samo 180.553 osoba poslalo i ispravno nanesen uzorak stolice na test. Dakle, tek svaka peta osoba koja je dobila poziv obavila je i besplatno testiranje stolice.

No, dvjestotinjak tisuća Hrvata koji su ove godine trebali biti uključeni u taj program još uvijek na kućne adrese nisu dobili kuverte s testerima. Ove godine, naime, niti jedan tester, koji otkriva krvarenje u stolici, nije poslan jer se još uvijek nije riješila njihova distribucija.

Iz Ministarstva potvrđuju kako se ove godine procedura ugovaranja poštanskih usluga provodi putem Ureda za središnju javnu nabavu, a kao razlog navode smanjenje troškova distribucije tih kompleta. Poručuju također i kako je program samo privremeno zaustavljen, te kako će po zaprimanju ugovora od strane Ureda za središnju javnu nabavu s distributerom poštanskih usluga provesti daljnje postupke ugovaranja usluga svih neophodnih komponenti sukladno Zakonu o javnoj nabavi kako bi se zadržao kontinuitet provedbe ovog programa.

Pregledima dojke spašeno 1586 žena

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, prema podacima Ministarstva zdravstva, odvija se prema previđenom planu i programu. U tijeku je pozivanje žena u drugom ciklusu provedbe programa, dok zaključni podaci iz prvog kruga pokazuju da je ukupno 331.609 žena odazvano na mamografiju (prosječni odaziv na razini Hrvatske je 63 posto) u 3431 žene nađen nalaz sumnjiv na karcinom dojke te su uključene u daljnju dijagnostičku obradu. Kod 1586 žena potvrđen je karcinom dojke i odmah je započeto liječenje.


Zahvaljujući redovitim posjetima radiologa iz Splita Vrgorac ima najmanje umrlih žena

Epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu drži kako rješenje potrebno za smanjenje smrtnosti od zloćudnih bolesti nije u programu ranog otkrivanja, nego u većoj dostupnosti zdravstvene zaštite, koja će omogućiti redovite preglede i kontrole.
- Program i za rano otkrivanje raka dojke, kao i onaj za debelo crijevo, obuhvaća samo jedan dio populacije, odnosno određene dobne skupine.

A što je s mlađima i starijima? Moje je mišljenje da takvi programi Hrvatskoj nisu neophodni. Imamo razvijen sustav zdravstvene skrbi i treba samo ojačati kritična mjesta, odnosno dislocirati preglede i približiti ih osiguranicima - objašnjava dr. Smoljanović.

To konkretno znači da i onima koji stanuju daleko od većih gradova i bolnica treba omogućiti redovite specijalističke pretrage, kako bi rak mogli otkriti u ranoj fazi i povećati šansu za izlječenje.

A da to sada svagdje i nije baš tako može se, primjerice, očitati iz podataka o smrtnosti od raka debelog crijeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s obzirom da je stopa mortaliteta na otocima značajno viša od stope na kopnu.

S druge strane, dodaje dr. Smoljanović, Vrgorac je pozitivan primjer ove teze. Iako je kopneno najudaljeniji dio županije, taj grad posljednjih deset godina ima najmanju stopu umrlih žena od raka dojke, i to zahvaljujući redovitim pregledima koje tamošnjim ženama omogućuje dr. Ivo Stanić, specijalist radiolog iz KBC-a Split.

- On je svoj rad započeo davno prije uvođenja Nacionalnog programa.
Naravno, dostupnost sama od sebe nije dostatna, ako ona nije istovremena i kvalitetna pretraga.

Iskusni rentgenolog s dugogodišnjim iskustvom od neprocjenjive je vrijednosti. Stoga treba čestitati dr. Staniću na izvanrednim rezultatima kao i onima koji su organizirali i omogućili njegov rad u Vrgorcu.

Ovo treba biti svijetli primjer i svim drugim sličnim sredinama udaljenim od bolničkih središta - ističe dr. Smoljanović.

D.ZENIĆ

Rak dojke:

- Vis - 63,4 umrlih na   sto tisuća stanovnika
- Hvar - 40,3
- Split - 37,8
- Kaštela - 29,7
- Makarska - 28,2
- Solin - 23
- Vrgorac - 10,4

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U cijeloj Zapadnoj Europi, za razliku od Hrvatske, bilježi se pad umrlih od raka dojke. No, siguran sam da ćemo i mi za pet godina imati značajan pad smrtnosti od toga raka, te nešto manji od raka debeloga crijeva - smatra dr. Eduard Vrdoljak. Dr. Rajko O [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unatoč provođenju nacionalnog programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, smrtnost od karcinoma u hrvatskoj najviša u zadnjih 15 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-24 16:38:18 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-24 19:38:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-24 23:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6963 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/24/Novosti/GRAF00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x231" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7449310 Threads: 2 Questions: 1600180245 Slow queries: 4749900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110523064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina-146736 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina-146736?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233521 [name] => rakdojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rakdojke [link] => /tag/rakdojke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U cijeloj Zapadnoj Europi, za razliku od Hrvatske, bilježi se pad umrlih od raka dojke. No, siguran sam da ćemo i mi za pet godina imati značajan pad smrtnosti od toga raka, te nešto manji od raka debeloga crijeva - smatra dr. Eduard Vrdoljak. Dr. Rajko O [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unatoč provođenju nacionalnog programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, smrtnost od karcinoma u hrvatskoj najviša u zadnjih 15 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ZAKAZALA PREVENCIJA Drastičan porast umrlih od raka dojke i debelog crijeva u zadnjih 15 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-13-05-47-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/24/Novosti/GRAF00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/24/Novosti/GRAF00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Unatoč provođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka, Hrvatska u prošloj godini bilježi rekordno velik broj umrlih od zloćudne bolesti dojke i debeloga crijeva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2010. godini rak dojke usmrtio je čak 983 žene, odnosno deset posto više nego godinu dana ranije, kad je od te dijagnoze umrlo 898 žena, dok je, primjerice, prije 15 godina ranije umrlo njih 768. Istodobno, rak debelog crijeva lani je odnio 1931 život, godinu dana ranije 1866, a 1995. od te je bolesti umrlo 1171 osoba, pri čemu je porast umrlih od te zloćudne bolesti izraženiji kod muškaraca nego kod žena.

Koji su uzroci tog zabrinjavajućeg uzlaznog trenda: malen broj građana koji se odazivaju Nacionalnom programu; nedovoljni dio populacije obuhvaćen tim programom, s obzirom na to da pozive dobivaju samo stariji od 50 godina, a dobna granica oboljelih od raka sve se više spušta; duge liste čekanja na preglede u bolnicama za osobe koje još nisu uključene u programe i žele se same kontrolirati; nedovoljno kvalitetno liječenje raka...?

Loša prehrana

- Istina je, nažalost, da se u Hrvatskoj još uvijek bilježi porast umrlih od raka dojke, za razliku od svih zapadnoeuropskih zemalja u kojima je taj mortalitet u padu. No, siguran sam da ćemo i mi uskoro imati taj pad zahvaljujući programu ranog otkrivanju raka i unapređenju liječenja, odnosno značajnom ulaganju u nove lijekove posljednjih godina.

- To se, međutim, ne može postići preko noći. Smrtnost u 2010. rezultat je rada u 2000. godini, a kako se otada stanje popravilo, očekujem da će za pet godina broj umrlih žena pasti ispod 700 - ističe prof. dr. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i voditelj Centra za onkologiju KBC-a Split.

SHUTTERSTOCK_3928465
Što se tiče raka debelog crijeva, dr. Vrdoljak napominje kako je ta zloćudna bolest u strahovitom porastu i danas je to, primjerice, najčešći rak kod bolesnika KBC-a Split.

Razloge, dodaje, treba tražiti u sve lošijoj prehrani, pa bi jedna od preventivnih mjera bila mijenjanje životnih navika, no istodobno je, naglašava, nužno povećati postotak građana koji se odazivaju programu za rano otkrivanje tog raka.

- Odaziv na državnoj razini iznosi samo 18 posto. Građani bi ove preglede trebali ozbiljno shvatiti i ne propuštati priliku koju im država, kao jedna od rijetkih u svijetu, nudi. Samo liječenje je poboljšano, pa osobe s metastatskim rakom debelog crijeva danas žive dvije godine, dok je prije jednog desetljeća to preživljenje iznosilo jednu godinu. Dakle, uz bolje liječenje i povećanje postotka bolesnika s dijagnosticiranim rakom dok se još nisu razvile metastaze i ovdje očekujemo pad umrlih. Doduše, ne tako drastičan kao kod raka dojke, ali ipak značajan - poručuje dr. Vrdoljak.

Duge liste čekanja

I prof. dr. Rajko Ostojić, internist i najizgledniji kandidat za ministra zdravstva ako na izborima pobijedi Kukuriku koalicija, potvrđuje kako je provođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka značajno i kako su njime već spašeni mnogi životi, no također upozorava i kako je iz velike smrtnosti očito da nešto ipak ne štima.

- Hrvatska ima europski prosjek dojenačke smrtnosti, što je zrcalo organiziranosti sustava, te odličan program vakcinacije. Krećemo, dakle, s iste pozicije kao Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, međutim na koncu naši stanovnici žive kraće i u prosjeku su u šestom i sedmom desetljeću života više bolesnici nego stanovnici tih država.

- Očito je da kod stanovnika Hrvatske u četvrtom i petom desetljeću života nešto nedostaje. Za tu životnu dob, naime, nema preventivnih akcija. Rak debelog crijeva stoga i otkrivamo u uznapredovaloj fazi kod starijih osoba, a programom ranog otkrivanja trebalo bi početi kod 45-godišnjaka, kako bi se rak dijagnoticirao u nultoj fazi. Ista je situacija i s rakom dojke, koji ide prema sve mlađoj dobi, no i tu akcije počinju kasnije, a ako se žene same žele naručiti na pregled, suočavaju s neprihvatljivo dugim listama čekanja za mamografiju i ultrazvuk - poručuje dr. Ostojić.

U uređenim državama, poručuje on, organiziraju se velike javnozdravstvene akcije s ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka i u mlađoj životnoj dobi, kako bi se zloćudna bolest otkrila u fazi u kojoj je izlječiva.

divna zenić

200 tisuća Hrvata još čeka poziv za pregled debeloga crijeva

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50. do 74. godine i do sada su, prema podacima Ministarstva zdravstva, testovi odaslani na adrese milijun i 56.694 građana rođenima u razdoblju od 1933. do 1945. i 1952. do 1957. godine.

Zavodima za javno zdravstvo vraćeno je, međutim, svega 209.763 kuverata s ispunjenom anketom, a među njima je samo 180.553 osoba poslalo i ispravno nanesen uzorak stolice na test. Dakle, tek svaka peta osoba koja je dobila poziv obavila je i besplatno testiranje stolice.

No, dvjestotinjak tisuća Hrvata koji su ove godine trebali biti uključeni u taj program još uvijek na kućne adrese nisu dobili kuverte s testerima. Ove godine, naime, niti jedan tester, koji otkriva krvarenje u stolici, nije poslan jer se još uvijek nije riješila njihova distribucija.

Iz Ministarstva potvrđuju kako se ove godine procedura ugovaranja poštanskih usluga provodi putem Ureda za središnju javnu nabavu, a kao razlog navode smanjenje troškova distribucije tih kompleta. Poručuju također i kako je program samo privremeno zaustavljen, te kako će po zaprimanju ugovora od strane Ureda za središnju javnu nabavu s distributerom poštanskih usluga provesti daljnje postupke ugovaranja usluga svih neophodnih komponenti sukladno Zakonu o javnoj nabavi kako bi se zadržao kontinuitet provedbe ovog programa.

Pregledima dojke spašeno 1586 žena

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, prema podacima Ministarstva zdravstva, odvija se prema previđenom planu i programu. U tijeku je pozivanje žena u drugom ciklusu provedbe programa, dok zaključni podaci iz prvog kruga pokazuju da je ukupno 331.609 žena odazvano na mamografiju (prosječni odaziv na razini Hrvatske je 63 posto) u 3431 žene nađen nalaz sumnjiv na karcinom dojke te su uključene u daljnju dijagnostičku obradu. Kod 1586 žena potvrđen je karcinom dojke i odmah je započeto liječenje.


Zahvaljujući redovitim posjetima radiologa iz Splita Vrgorac ima najmanje umrlih žena

Epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu drži kako rješenje potrebno za smanjenje smrtnosti od zloćudnih bolesti nije u programu ranog otkrivanja, nego u većoj dostupnosti zdravstvene zaštite, koja će omogućiti redovite preglede i kontrole.
- Program i za rano otkrivanje raka dojke, kao i onaj za debelo crijevo, obuhvaća samo jedan dio populacije, odnosno određene dobne skupine.

A što je s mlađima i starijima? Moje je mišljenje da takvi programi Hrvatskoj nisu neophodni. Imamo razvijen sustav zdravstvene skrbi i treba samo ojačati kritična mjesta, odnosno dislocirati preglede i približiti ih osiguranicima - objašnjava dr. Smoljanović.

To konkretno znači da i onima koji stanuju daleko od većih gradova i bolnica treba omogućiti redovite specijalističke pretrage, kako bi rak mogli otkriti u ranoj fazi i povećati šansu za izlječenje.

A da to sada svagdje i nije baš tako može se, primjerice, očitati iz podataka o smrtnosti od raka debelog crijeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s obzirom da je stopa mortaliteta na otocima značajno viša od stope na kopnu.

S druge strane, dodaje dr. Smoljanović, Vrgorac je pozitivan primjer ove teze. Iako je kopneno najudaljeniji dio županije, taj grad posljednjih deset godina ima najmanju stopu umrlih žena od raka dojke, i to zahvaljujući redovitim pregledima koje tamošnjim ženama omogućuje dr. Ivo Stanić, specijalist radiolog iz KBC-a Split.

- On je svoj rad započeo davno prije uvođenja Nacionalnog programa.
Naravno, dostupnost sama od sebe nije dostatna, ako ona nije istovremena i kvalitetna pretraga.

Iskusni rentgenolog s dugogodišnjim iskustvom od neprocjenjive je vrijednosti. Stoga treba čestitati dr. Staniću na izvanrednim rezultatima kao i onima koji su organizirali i omogućili njegov rad u Vrgorcu.

Ovo treba biti svijetli primjer i svim drugim sličnim sredinama udaljenim od bolničkih središta - ističe dr. Smoljanović.

D.ZENIĆ

Rak dojke:

- Vis - 63,4 umrlih na   sto tisuća stanovnika
- Hvar - 40,3
- Split - 37,8
- Kaštela - 29,7
- Makarska - 28,2
- Solin - 23
- Vrgorac - 10,4

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina-146736 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=54c1151e68d75b6273af3d39fed9162632733d3f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ZAKAZALA+PREVENCIJA+Drasti%C4%8Dan+porast+umrlih+od+raka+dojke+i+debelog+crijeva+u+zadnjih+15+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina-146736 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzakazala-prevencija-drastican-porast-umrlih-od-raka-dojke-i-debelog-crijeva-u-zadnjih-15-godina-146736 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U cijeloj Zapadnoj Europi, za razliku od Hrvatske, bilježi se pad umrlih od raka dojke. No, siguran sam da ćemo i mi za pet godina imati značajan pad smrtnosti od toga raka, te nešto manji od raka debeloga crijeva - smatra dr. Eduard Vrdoljak. Dr. Rajko O [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unatoč provođenju nacionalnog programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, smrtnost od karcinoma u hrvatskoj najviša u zadnjih 15 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaunatoč provođenju nacionalnog programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, smrtnost od karcinoma u hrvatskoj najviša u zadnjih 15 godina

ZAKAZALA PREVENCIJA Drastičan porast umrlih od raka dojke i debelog crijeva u zadnjih 15 godina

Piše PSD.
25. listopada 2011. - 01:20

Unatoč provođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka, Hrvatska u prošloj godini bilježi rekordno velik broj umrlih od zloćudne bolesti dojke i debeloga crijeva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2010. godini rak dojke usmrtio je čak 983 žene, odnosno deset posto više nego godinu dana ranije, kad je od te dijagnoze umrlo 898 žena, dok je, primjerice, prije 15 godina ranije umrlo njih 768. Istodobno, rak debelog crijeva lani je odnio 1931 život, godinu dana ranije 1866, a 1995. od te je bolesti umrlo 1171 osoba, pri čemu je porast umrlih od te zloćudne bolesti izraženiji kod muškaraca nego kod žena.

Koji su uzroci tog zabrinjavajućeg uzlaznog trenda: malen broj građana koji se odazivaju Nacionalnom programu; n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:05