StoryEditor
HrvatskaPredsjedničke igre

Zahuktava se predizborna bitka: Škoro traži 5000 volontera, Kolinda sklopila pakt s Milijanom Brkićem, a Milanović se za vikend vraća u kampanju    

Piše Anita Belak-Krile
4. rujna 2019. - 01:17

Dosadašnji predsjednički izbori pokazali su kako je potrebno dobiti više od 650.000 glasova da bi se prošao prvi krug, a onda u drugom krugu Pantovčak se ne može osvojiti bez najmanje milijun i sto tisuća glasova birača.

Do te brojke teško se dobaciti bez razvijene stranačke infrastrukture na terenu, koju već u startu imaju kandidati HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović. Toga su svjesni i u stožeru Miroslava Škore koji će u tom segmentu kampanje, nedostatak stranačke infrastrukture pokušati pokriti brojnim volonterima na terenu.

– Do ovog tjedna imali smo tisuću volontera, riječ je o ljudima koji su nam se ovo ljeto javljali preko društvenih mreža, e-maila i slično, a naš je cilj da ih bude pet tisuća. Nakon što je Škoro, u ponedjeljak pozvao zainteresirane, javilo nam se još 500 volontera, tako da ih je sada 1500 – kaže nam Mate Mijić, savjetnik i šef komunikacija Škorina stožera. Ostatak volontera dat će udruge i političke stranke koje će ih podržati.

Do sad su Škorinu kandidaturu poduprle stranke okupljene pod kapom Hrvatskih suverenista, a na pitanje hoće li među volonterima biti i članova Markićkine udruge "U ime obitelji", Mijić odgovara kako će im pomagati aktivisti iz svih stranaka i nevladinih organizacija koje će ih podržati.

– Razgovaramo s raznovrsnim organizacijama, od udruga koje se bave lokalnim ekološkim pitanjima očuvanja okoliša do onih katoličko-laičkih. Svi će oni dati svoje ljude, a u toj piramidi imat ćemo koordinatore na svim razinama, od gradskih do županijskih i regionalnih. Radi se ozbiljno i punom parom jer idemo na pobjedu – ističe Mijić.

Što će tiče aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon zadnjih izjava njezina šefa stožera, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, jasno je kako se njoj ne žuri ući u otvorenu kampanju. Predsjednička funkcija ionako joj omogućuje da obilazi zemlju i kampanju odrađuje s Pantovčaka. Predsjednica je u svoj stožer okupila i značajan dio ljudi koji nisu po volji Andreju Plenkoviću - od Davora Ive Stiera, preko Ivana Penave, Damira Jelića i Milijana Brkića.

Iako su nakon odlaska Brkićevog čovjeka Vlade Galića s Pantovčaka, odnosi između zamjenika predsjednika HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović zahladili, Brkić je nanovo politički uskrsno i ovoj će put terenski pomagati predsjednici. Bit će zadužen za birače u susjednoj Hercegovini. Premda formalno još nije kandidatkinja, konture kampanje Kolinde Grabar Kitarović su poznate, kroz pet regionalnih centara HDZ će mobilizirati birače, a za pozitivan imidž bit će zaduženi brojni sportaši, glumci i pjevači, članovi HDZ-a ili koji su i prije javno podupirali predsjednicu i stranku. Predsjednica će izbjegavati sukobe s protukandidatima, a pogotovo ne namjerava napadati Miroslava Škoru jer računa na njegove birače u drugom krugu.

– Logično je da ona još ne ide u otvorenu kampanju jer malo toga može učiniti kako bi joj popularnost naglo skočila - kaže Mijić. Gledano iz desnog rakursa, napominje kako je "šutjela kod ratifikacije Istanbulske, kod krađe referenduma i kod Marakeša"      

- A šuti i o svim ključnim problemima u državi. Ona želi zadržati glasove koje već ima i odgovara joj što raniji datum izbora i što kasniji ulazak u kampanju. I ova polarizacija koju najavljuju iz njezina stožera, da će se fokusirati na Zorana Milanovića, također je očekivana jer oni ne znaju drukčije nego narodu nuditi lažne podjele, iako su u suštini vrlo slični. I Grabar-Kitarović i Milanović kandidati su statusa quo. Tko želi promjene ima samo jedan izbor - Miroslava Škoru - veli Mijić.

Nakon kratke stanke zbog smrti oca Stipe, Zoran Milanović se za vikend vraća u kampanju. Vrh SDP-a koji se nakon europskih izbora konsolidirao - širom mu otvaraju vrata.

– Hoće li ostati pri ideji da njegov stožer bude izvan SDP-a kao što je to bilo u slučaju kolege Ive Josipovića ili će biti u nekim našim prostorijama – nama je posve isto. Mi smo potpuno otvoreni za svaki opciju za koju se on odluči. Dobrodošao! – poručio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

U Milanovićevu stožeru procjenjuju da će Grabar-Kitarović koliko god dugo bude mogla, nastupati isključivo u kontroliranim uvjetima, kao što su intervjui za HTV, gdje je nedavno udarila šakom o stol.

– Ratovanje s protukandidatima prepustit će premijeru Plenkoviću i HDZ-u. Očito misli da su joj šanse za pobjedu veće ako što kasnije uđe u kampanju i ako što kasnije krene u konfrontaciju s protukandidatima, a o sučeljavanjima da i ne govorimo. To će izbjegavati po svaku cijenu – smatraju u Milanovićevu stožeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 01:15