StoryEditorOCM
Hrvatskana misnom slavlju

Zagrebački nadbiskup Kutleša: Vatikan je odobrio pokretanje beatifikacije kardinala Kuharića!

Piše Hina
31. svibnja 2024. - 22:17

Misno slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba predvodio je tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Paul Richard Gallagher, no tradicionalna procesija do Kamenitih vrata ove godine, zbog jake kiše, nije održana. Na početku misnoga slavlja na trgu ispred katedrale okupljene je pozdravio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša kazavši kako "pred zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata molili smo i molimo, javno i privatno, zajedno i pojedinačno, za sve naše potrebe. Majka Božja, vladarica sa žezlom u lijevoj ruci i s Malim Isusom u desnoj, trajni je podsjetnik da nas Bog ne napušta ni u najljućim nevoljama".

"Danas, na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, čijoj je zaštiti prije 33 godine kardinal Franjo Kuharić povjerio grad Zagreb, imam čast priopćiti radosnu vijest. Nakon što smo zatražili od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića, spomenuti Dikasterij nam je ovih dana odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića", kazao je Kutleša.

image
Damjan Tadic/Cropix

Na misi bili Plenković i Grlić Radman

U homiliji Gallagher kazao je: "Iz pepela požara, iz razaranja ovoga grada, pojavio se sačuvan lik Marije, Majke Božje od Kamenitih vrata, slika koja je - kao očuvana milosrđem nebeskoga Oca - u trpljenjem pogođenima i dezorijentiranim građanima, zajedno s divljenjem, pobudila, upalila i nadu. U današnjemu svijetu ne nedostaje prizora tragičnih razaranja. Mnoga od njih uzrokovana su prirodnim pojavama, ali mnoga, nažalost, i onom ljudskom besmislenošću koju papa Franjo već poduže definira ‘trećim svjetskim ratom u komadićima‘ koji se pretvara u ‘istinski i pravi globalni sukob‘".

"Neka nam Majka Božja od Kamenitih vrata udijeli tu strpljivost, dok molimo za milost da vidimo skriveno Božje djelo i u današnjemu svijetu", rekao je nadbiskup Gallagher.

Slavlju je, među ostalima, nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predstavnici državnih i lokalnih vlasti.

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 12:38