StoryEditor

Zagreb okićen zastavama duginih boja: I hrabri Splićani i Splićanke stižu na Zagreb Pride (VIDEO, FOTO)

Piše PSD.
13. lipnja 2011. - 16:28
U Zagrebu će se iduće subote, 18. lipnja 2011. godine, održati deseti Zagreb Pride.

- Okupit ćemo se pod našim zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za naša neotuđiva ljudska prava i naše dostojanstvo.

S nama na zagrebačkim ulicama bit će hrabri Splićanke i Splićani koji su u subotu u svome gradu doživjeli provalu fundamentalističkog nasilja i mržnje. Zajedno ćemo koračati i poručiti da smo ovdje, da su Zagreb i Split naši gradovi, da je Hrvatska naša zemlja, da je Pride iskaz građanske odgovornosti, prosvjeda i otpora protiv svakog fašizma, neoustaštva, mržnje, nacionalizma, seksizma. Da će i zagrebačkih i splitskih prideova biti dok je Zagreba, Splita i Hrvatske.

Naš masovni, prosvjedni coming out nije samo tu zbog nas, nego zbog svih građanki i građana Hrvatske s kojima zajedno i solidarno želimo graditi bolje društvo za nas i naše obitelji i djecu. Jer budućnost je naša - stoji u priopćenju Zgreb Pridea.


Od danas se na Trgu bana Jelačića vijore tri zastave duginih boja, međunarodnog simbola LGBT i Pride pokreta i jedna zastava Zagreb Pride (ružičasta s crnom zvijezdom, simbolom queer-feminizma).

- Isticanje tih zastava, sada već tradicionalno petu godinu za redom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, na javno iskazivanje naših seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od nasilja i diskriminacije pojašnjavaju organizatori zagrebačkog Pridea.

Zagreb Pride se ove godine održava u znaku proslave i obilježavanja prvih deset godina Povorki ponosa LGBTIQ osoba, povodom čege su organizatori parade pripremili i kratki video-spot s isječcima sa svih proteklih Povorki ponosa LGBTIQ osoba.


Foto: goran mehkek / cropix
#GAYPRIDE#GAYPARADA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:28