StoryEditor
HrvatskaDUG VELEDROGERIJAMA

Zabrinjavajuće posljedice stopiranja isporuke lijekova bolnicama: obustavljena dostava ibrutiniba, o kojem ovisi život brojnih hematoloških bolesnika

21. listopada 2020. - 12:39
Nikola Vilić/Cropix/Ilustracija

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) upozorila je u srijedu kako su dobili informaciju da veledrogerija Medika zbog dugova bolnica za lijekove do daljnjega neće isporučivati lijek ibrutinib, koji koristi značajni broj hematoloških bolesnika.

Iz Medike pak poručuju kako je informacija o obustavi isporuke lijeka točna ako bolnica ima dug prema toj veledrogeriji duži od 365 dana.

"Radi se o lijeku o kojem ovisi život i zdravlje značajnog broja bolesnika s kroničnom limfocitnom leukemijom, kao i Waldenstroemovim makroglobulinemijom i limfomom plaštenih stanica. Smatramo da ne smijemo biti taoci ove situacije jer se radi o hematološkim bolesnicima kojima o tim lijekovima ovisi preživljavanje", kaže predsjednik Udruge HULL Dražen Vincek.

U slučaju nestanka tih lijekova došlo bi do ugroze života hematoloških bolesnika. Nisu to lijekovi za glavobolju nego lijekovi koji znače život našim članovima, ističe Vincek. Dodaje kako HULL podržava sve aktivnosti kako bi se osigurala normalna opskrba lijekovima.

Od člana Uprave Medike Jakova Radoševića doznaje se kako je informacija o obustavi isporuke tog lijeka točna ako bolnica ima dug od preko 365 dana.

"Ako se radi o bolnici koja je dužna više od 356 dana informacija je točna, ako se radi o bolnici koja je dužna manje od 365 dana najnormalnije će dobiti lijek", rekao je Radošević Hini.

Dodaje kako ih je dobavljač lijeka upozorio da ne mogu dobiti robu ako ne plate iznos koji su mu dužni.

"Mi lijek još uvijek imamo na lageru. Zaliha lijeka još uvijek postoji, ali nove količine zasad ne možemo dobiti dok ne obavimo uplatu, a uplatu ne možemo obaviti jer nemamo novaca", kaže Radošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 04:08