StoryEditorOCM
Hrvatskavirusi vs. bakterije

Zabrinjava vas dugotrajni kašalj? Pulmolog Srića objašnjava kada se javiti liječniku:‘ ‘Sumamed je odličan, ali...‘

Piše VIJESTI SD
29. rujna 2023. - 22:13

Pulmolog Saša Srića u Newsroomu je govorio o širenju hripavca. Prema posljednjim dostupnim podacima samo u Dalmaciji su zabilježeno 63 slučaja, a hripavac je prisutan i u nekim drugim županijama.

“Hripavac je bolest koja bi trebala biti zaboravljena, ali se ponovno pojavila zbog niske procijepljenosti”, istaknuo je Srića.

Dodaje da je poražavajuće što su prošle godine dvije bebe preminule od hripavca i ponovno naglašava važnost cijepljenja.

“Hoćemo li se u 21. stoljeću vraćati u situaciju da nam se vraćaju i neke druge bolesti poput dječje paralize i drugih? Ovo je apel roditeljima da slušaju liječnike i znanost, da se djeca trebaju cijepiti”, kazao je pulmolog Srića.

Dugotrajni kašalj

Osvrnuo se i na izvješća o učestalosti dugotrajnog kašlja koji je poharao Srbiju, a prisutan je u manjoj mjeri i u Hrvatskoj.

“Vrijeme je jeseni, dolazi zima i naravno da su respiratorne infekcije nešto s čime ćemo se susretati. Vladaju brojni virusi – adenovirusi, enterovirusi i covid.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Svaki dugotrajni kašalj koji traje dulje od dva do tri tjedna, uz uvjet da nema povišene temperature, treba otići liječniku i napraviti rendgen pluća.

Kod kašlja uz povišenu temperaturu, to su najčešće virusne infekcije, a oko 30 posto su bakterijske infekcije”, naveo je Srića.

Ističe da stoga ne treba odmah davati antibiotik dok se ne naprave laboratorijski nalazi jer se povećava rezinstencija na antibitike. “Sumamed je odličan lijek, ali treba ga davati u strogo decidiranim situacijama.

Za godinu-dvije, ako ne i prije, imat ćemo takvu rezinstenciju da će bakterije biti puno veća opasnost od virusa.”

“Nemojmo davati sumamed s vrata”, dodao je Srića.

Tko se treba cijepiti?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je da bi se Europa u nadolazećim mjesecima mogla boriti s tri virusa istovremeno – covid, RSV i gripa.

“Razloga za paniku nema, ali razloga za oprez ima. Vjerujemo na temelju svih relevantnih znanstvenih pokazatelja da se ne treba previše brinuti, ali dolazi vrijeme kad ćemo češće boraviti u zatvorenom i cirkulacija virusa je veća. Covid se vratio, tu je i gripa koja tek dolazi, pojavit će se od 11. mjeseca ili 12. mjeseca te respiracijski virus”, kazao je pulmolog.

Navodi da je moguće da osoba bude zaražena s dva virusa istovremeno. “Tercet (op.a. zaraza s tri virusa istovremeno) nismo još imali, ali imali smo situaciju flurone – gripa i covid.”

Srića savjetuje cijepljenje protiv gripe i covida kroničnim pacijentima, osobama starije životne dobi, onima koji dobivaju imunološku terapiju ili onkološku terapiju.

“Novo cjepivo protiv covida je mRNA opet i štiti od novih sojeva omikrona. Omikron je blaži soj koji izaziva blažu kliničku sliku i ovo će cjepivo spječavati teži oblik i smrtnost”, zaključio je Srića i još jednom pozvao građane da se cijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2023 21:46