StoryEditor
HrvatskaFRANJO FELDI, ISTINSKI HEROJ

Zaboravljeni general: oslobađao je Hrvatsku, zbog njega su oslobođeni generali u Haagu, ali njemu nakon smrti nitko neće zakupiti Lisinski i slati autobuse u Zagreb

Piše S.J.T.
13. prosinca 2017. - 20:56
Frano Feldi

Hrvatski mediji su potiho i u rubrici 'ukratko' objavili vijest da je umro general Franjo Feldi. Portali su samo prenijeli da je preminuo, te da je premijer poslao sućut. A neki ni to...

Za tog istaknutog vojnika i stratega nema velikih oproštaja, generalski zbor ne zove autobuse da napone dvoranu Vatroslav Lisinski, nema posebnih emisija na televizijama. Samo crtica o smrti i velika šutnja svih onih koji su inače najglasniji u domaćim medijima. No, sjetili su ga se pravi branitelji i njegovi prijatelji, ali i vojni analitičari poput Igor Tabaka koji je napisao da je u vrijeme Domovinskog rata Feldi bio jedan od najboljih stratega i obrambenih planera u Hrvatskoj. Dakle, bio je jedan od najzaslužnijih za oslobađanje Hrvatske.

No, pojedini autori navode kako Feldi nije bio omiljen među nekim utjecajnim braniteljskim udrugama čiji čelnici često gostuju na televiziji. Jednostavno, Feldi je bio vojnik. Nije se bavio prosvjedima i traženjima većih prava, nije nosio plinske boce po Zagrebu, niti je htio biti oruđe u rukama nekih stranaka. Radije je mirno i časno otišao u mirovinu, bavio se slikarstvom, a uzgajao je i suncokrete.

I naša novina je svojevremno pisala o njemu, kao jednom od zaslužnih za oslobađanje generala Ivana Čermaka.

- General Franjo Feldi bio je prvi svjedok obrane oslobođenoga generala Ivana Čermaka. Njegovo svjedočenje, kao i ekspertiza napisana na 60 stranica, uz koju je priloženo 1200 raznih vojnih dokumenata, bili su jedan od glavnih dokaza kojim su oborene jedna po jedna točka optužnice.Haaški sud ga je smatrao iznimno vrijednim svjedokom, pogotovo jer je Feldi četiri godine vodio ratnu školu i bio veliki vojni stručnjak i strateg, s iznimnim poznavanjem vojne strukture i sustava zapovijedanja - pisali smo 2011.godine.

Jedan od svjedoka eksperata je doslovce rekao da je Feldi jedan od najzaslužnijih za oslobađanje Čermaka. On je na to samo kratko rekao.

- Jednostavno - srušili smo optužnicu. Dobro smo proučili za što terete njega, Gotovinu i Markača, koncentrirali se na bitno. Optužnica je zatim sama pala. Moja ekspertiza se bavila strukturom i sustavom zapovijedanja HV-a, posebno o odnosu zapovjednika zbornih mjesta i zbornih područja, doticala se važnh vojnih segmenata koji su raščlanjivali ulogu i položaj zapovjednika. Mogao sam pomoći najviše u tome da rušim konkretno i s dokazima tezu tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu - govorio je, među ostalim, Feldi koji je svjedočio i u postupku protiv generala Rahima Ademija

O njemu u Hrvatskom likovnom društvu Zagreb kažu:

- Franjo Feldi rođen je 01. siječnja 1938. godine u Srijemskoj Mitrovici gdje polazi u osnovnu školu koju završava u Zagrebu kao i nižu gimnaziju. Ponovo se vraća u Mitrovicu, završava višu gimnaziju i Veliku maturu, a uz akademskog slikara Branka Jolera uči slikati. Završio je sve vojne škole, a u rujnu 1991. godine dolazi u Zbor narodne garde i u HV obnaša visoke vojne dužnosti. Prvi je zapovjednik Ratne škole OS RH 'Ban Josip Jelačić' s koje dužnosti je umirovljen 2002. godine u činu general-pukovnika HV kada počinje intenzivnije slikati vraćajući se motivima i svoje rodne ravnice. Slika nove, ali obnavlja i mnoge ranije skicirane motive koje je stvarao tijekom službovanja na prostorima bivše države. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi - navode njegovi kolege slikari. Napomenimo da ga je na početku skoba u Hrvatskoj JNA smjenila s mjesta rukovoditelja, a on se odmah potom pridružuje HV-u i postaje jedan od glavnih stratega obrane Hrvatske.

Posljednji ispraćaj general pukovnika Franje Feldija održat će se u četvrtak 14. prosinca na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 12.00 sati. Misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

Ipak, Ministartsvo obrane prepoznalo je značaj pokojnog Feldija, pa će se komemoracija održati u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane RH, u velikoj dvorani Doma HV „Zvonimir“, s početkom u 10.00 sati.

item - id = 521722
related id = 0 -> 521249
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 08:00