StoryEditor
Hrvatskaodlične vijesti

Za život s manje boli: aparat za bezbolno mjerenje glukoze u krvi stavljen na listu pomagala HZZO-a

1. lipnja 2018. - 11:59

Odlična vijest za tisuće hrvatskih dijabetičara: danas je (petak, 1. lipnja) aparat za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze u krvi za dijabetičare konačno stavljen na listu pomagala HZZO-a.

Riječ je o uspješnom epilogu inicijative "Za život s manje boli“ koja je ujedinila pacijente, javnost, struku i politiku u Hrvatskoj.

- Osiguranicima na injekcijama inzulinom će na trošak fonda biti omogućen pristup revolucionarnoj tehnologiji koja pruža pacijentu i bezbolni, bez vađenja krvi, i kontinuirani uvid u 24-satno kretanje razine glukoze u krvi. Isto će doprinijeti i boljem uvidu liječnika u kretanje razine "šećera“ u krvi i time lakšu korekciju terapije. Ovom odlukom HZZO je unaprijedio i kvalitetu u brizi za djecu oboljelu od dijabetesa u skladu sa svjetskim dostignućima- pozdravio je ovu odluku Davor Bučević, član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i donedavni član navedenog Povjerenstva HZZO-a.

Pojasnio je kako je proizvod (Enlite) koji kontinuirano mjeri razinu glukoze u krvi za pacijente koji koriste inzulinsku pumpu odobren je djeci do 8 godine života. Ovom odlukom je postignut veliki iskorak u mogućnostima samokontrole kao i liječničke kontrole tijeka liječenja i starije djece od 8 godina kao i odraslih osoba s dijabetesom koji primaju četiri i više doza inzulina dnevno. Oni će ostvariti pravo na drugi aparatić (Libre) za kontinuirano mjerenje glukoze također bez vađenja krvi. No, samo u slučaju da imaju preniske šećere, odnosno hipoglikemije dokazane u hospitalnim uvjetima.

Brojni dijabetičari su jako strepili da će ovu možda birokratsku prepreku biti nemoguće preskočiti, no izgleda da ipak neće morati "ležati u bolnici" kako bi to dokazali...

- Hospitalizacija skup i nepotreban proces koji se ne primjenjuje niti kod uvođenja puno kompliciranije inzulinske pumpe, te nije prakticirano nigdje u svijetu. Iako je odluka upravo stupila na snagu, pacijenti vjeruju da će ove početne nejasnoće ubrzo biti razjašnjene kako bi svi pacijenti kojima je to potrebno mogli lakše i uspješnije živjeti s dijabetesom. Time će HZZO držati korak s razvijenim zemljama EU-a gdje pripadamo i time zasigurno ostvarivati buduće uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza- ističe Bučević.

Prema njegovim riječima, u sadašnjoj situaciji u Hrvatskoj kada se dnevno u zdravstvenom sustavu registrira novih 82 osobe sa dijabetesom, jedino je ulaganje u prevenciju i edukaciju danas jamac budućih uspješnih ishoda društvenog i zdravstvenog nadzora dijabetesa.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj preko 260.000 odraslih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih više od 400.000, što znači da svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:14