StoryEditorOCM
Hrvatskabranko grisogono

Za vikend nas je posjetila mala tropska ciklona?! Stručnjak: ‘Ovakvu transformaciju nikad nisam vidio‘; Evo detalja

Piše Marija Vuković
23. siječnja 2023. - 12:00

Snijeg u Dalmaciji je sve samo ne uobičajena pojava. Ima on i svojih dobrih strana, neka djeca su po prvi puta imala priliku uživati u grudanju ili sanjkanju što nekima dovoljno da zaborave na prometni kaos koji je nastao. No, za ovu senzaciju koja je Dalmatincima potpuno poremetila vikend postoji i stručno, a samim time i logično, objašnjenje. 

Ovu neobičnu pojavu objasnio nam je Branko Grisogono, redoviti profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Najkraće rečeno: velika polarna fronta prije tjedan dana prelazila je preko Europe i iza Alpi proizvela Genovsku ciklonu koja se spuštala prema jugu. Preletjela je dio Italije, a prije nego je stigla do Sicilije odnosno kada je došla do Otranta, promijenila je prirodu ponašanja. Iz klasične Genovske ciklone se ubrzano nad južnim Jadranom razvijala i postigla sve bitne osobine male tropske ciklone, govori Grisogono i dodaje kako se taj tip ciklone inače naziva i medicane.

Kako kaže, pred kraj vikenda i u ponedjeljak ujutro prešla je u bivšu Genovsku odnosno sada jaku duboku Jadransku koja je puna vlage i jakog vjetra. Zasluge za ukazivanje na ovaj neobičan razvoj pripisuje doktoru znanosti Ivanu Tomanu iz Zadra koji je prvi upozorio na prijelaz iz obične Genovske u malu tropsku ciklonu.

- Obično bi takve ciklone doputovale sa zapadnog Mediterana i barem što se mene tiče, ovo je dosad neviđena transformacija. No, to ne znači da se ona nije mogla dogoditi i ranije, objašnjava nam profesor.

Koje su karakteristike?

Grisogono nam je objasnio i po čemu se razlikuju te dvije pojave, tj. ciklone.

- Tropske ciklone, a pogotovo hurricane i medicane kao i polarne ciklone imaju relativno toplo oko odnosno središte dok naše izvantropske ciklone imaju hladnu jezgru kao što je to slučaj sada, nakon transformacije medicanea u izvantropsku ciklonu. One imaju relativno simetrične trake s jakom oborinom oko središta i to su neke njezine glavne osobine. Medicani nemaju dobro izražene fronte što je osobina standardnih ciklona. Uz njih nerijetko idu i duboka konvekcija kao i grmljavina, tvrdi profesor koji za kraj ima i olakšavajuću poruku. Svi oni koji u trenutnoj hladnoći ne uživaju mogu odahnuti jer Dalmaciju već od utorka i srijede očekuje razvedravanje i nešto ugodnije vrijeme na koje su Dalmatinci naviknuti. Ostatak Hrvatske će pričekati na to još barem jedan dan dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:49