Hrvatskavlasnici najjužnijeg poluotoka optužuju državu za prIJevaru

Za parcele od 300 milijuna eura država nudi sto tisuća eura

Piše Joomla\CMS\User\User
22. travanj 2008. - 23:59
rgx time: 8.7976455688477E-5
Odvjetnik Vladimir Gredelj tvrdi kako se pokušava spriječiti povrat zemljišta mještanima Vitaljine jer za njihove parcele postoji interes ‘velikih igrača’

Odvjetnik Vladimir Gredelj, opunomoćenik mještana Vitaljine, vlasnika zemlje na poluotoku Prevlaci, u utorak je progovorio javno o, kako tvrdi, “jednoj od najvećih prijevara otkada je hrvatske države”.

Kako reče, 22 vlasnika već godinu i pol dana neuspješno pokušavaju pronaći sugovornika u Vladi RH ne bi li riješili svoj stoljetni spor i dobili natrag u vlasništvo zemlju na Prevlaci.

- Mještane Vitaljine organizirano se želi prevariti i na svaki način im se želi spriječiti povrat zemlje - rezolutan je Gredelj.

Kad su vlasnici 2000. godine zatražili povrat zemljišta, zahtjev im u konačnici odbija Ured Dubrovačko-neretvanske županije uz obrazloženje da je zemlja važna za vojnostrateške i obrambene interese RH.

Slučaj Prevlaka Ministarstvo pravosuđa drži u ladici već osam godina / Tonči Plazibat / Cropix

Gotov čin

- Država tada nudi “pravičnu” naknadu od 80 lipa po metru četvornom! To nije ni pravična ponuda, to je uvreda, jer kvadrat zemljišta na Prevlaci po tržišnoj cijeni stoji više od 300 eura. A u igri je gotovo milijun metara četvornih - kazao je Gredelj. Proizlazi da za parcele vrijedne 300 milijuna eura država daje sto tisuća eura! Nezadovoljni vlasnici 2001. godine žale se Ministarstvu pravosuđa, a premda je zakonski rok za rješavanje žalbe dva mjeseca, Ministarstvo slučaj drži u ladici osam godina!

- Je li to slučajno? Ne bih rekao. Tu postoji neki drugi smisao. Za tu zemlju postoji interes nekih velikih igrača - poručuje Gredelj.

Dok Ministarstvo šuti, osnovano je poduzeće Park Prevlaka, priprema se teren za gradnju turističkog kompleksa na Prevlaci, općina Konavle donijela je novi Urbanistički plan i sve se radi ne bi li u igru ušao strateški partner te se tako mještane dovelo pred gotov čin, tvrdi Gredelj.

Zbog opasnosti od “pojave trećeg”, od Općinskog suda u Dubrovniku zatraženo je da se u gruntovnicu ubilježi spor i donese privremena mjera zabrane raspolaganja dok se spor ne riješi.

No, zahtjev je odbijen. Vladimir Gredelj zbog svega najavljuje brojne pravne poteze - od Upravnog suda tražit će se da naloži Ministarstvu pravosuđa rješavanje žalbi, a međunarodne institucije obavijestit će o kršenju Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Luko Bratičević jedan je od oštećenih. Njegova obitelj na Prevlaci ima oko 40.000 metara četvornih zemlje.

- Naša je jedina sreća što će Hrvatska uskoro morati poštovati zakone EU-a - kaže Bratičević.

Crna Gora

Bizarno ili ne, susjedna Crna Gora pokazala se na slučaju Prevlaka istinskom pravnom državom. Tako je Hrvat koji ima zemlje i na hrvatskoj i crnogorskoj strani Prevlake tražio od Crne Gore povrat zemlje oduzete 1994. godine, pa mu je 2001. i vraćena!

Ministrica

Gredelj ističe kako se za pokušaj pljačke koriste institucije države.
Pri tome napominje da je predsjednica Nadzornog odbora poduzeća Park Prevlaka ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Vremeplov

1. Austrougarska vlast uzela je parcele obećavši vlasnike isplatiti s 300.000 kruna
2. Novac vlasnici nikad nisu dobili, akt nije postao punomoćan, a mještani ostaju vlasnici zemlje
3. Zemljište na Prevlaci koristi potom između dva svjetska rata i Kraljevina Jugoslavija
4. Od 1941. godine do 1943. godine Prevlaku koristi okupatorska talijanska vojska, ali vlasnicima uredno plaća naknadu
5. Komunistička jugoslavenska vlast 1955. oduzela je vlasnicima parcele jednim aktom
6. Hrvatska država budi nade vlasnika zemljišta jer obećava puni povrat oduzete imovine

#PREVLAKA#VLADIMIRGREDELJ