StoryEditor

Za obranu generala do sada izdvojeno najmanje 23 milijuna eura

Piše PSD.
26. lipnja 2010. - 15:58

Hrvatska je dosad dala najmanje 23 milijuna eura za troškove obrane hrvatskih generala u Haagu, od Tihomira Blaškića koji je otišao u Haag još 1996. s mjesta glavnog inspektora HV-a do suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Koliko smo točno dosad potrošili na obranu u Haagu, vjerojatno se nikad neće saznati, piše Jutarnji list.

Troškovi odvjetnika pred Haaškim sudom isplaćuju se iz državnog proračuna preko Ministarstva pravosuđa. Ministar Ivan Šimonović uputio nas je na Vladin savjet za suradnju s Haaškim sudom, uz objašnjenje da se novac samo tehnički transferira preko računa Ministarstva, a odluke o tome donosi Vladin savjet, kojem je na čelu premijerka Jadranka Kosor.

Poznato je da Vlada iz proračuna plaća honorare glavnim odvjetnicima Gotovine i Markača. Još 2004. kad su se dobrovoljno predali Vlada je sklopila ugovore s odvjetnicima Čermaka i Markača, prema kojima im se plaćalo po 10.000 eura bruto kad su u Zagrebu, a 20.000 eura kad su u Haagu. S odvjetnicima generala Gotovine 2006. Vlada Ive Sanadera sklopila je ugovore po kojima im je plaćano 20.000 dolara mjesečno.

Na osnovu tih podataka došli smo do procijenjene cifre od 31 milijun kuna za honorare glavnih odvjetnika od 2004. godine do danas, s tim da general Čermak sam plaća svoju obranu. Odvjetnicima se plaća iz proračuna i pravi se iznosi kriju u nekoj od stavki Ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 20:01