StoryEditor
Hrvatskadoprinosi žive vječno

Za isplatu mirovina godišnje nedostaje 18 milijardi kuna. Vjerovali ili ne, dio toga novca plaćaju i sami umirovljenici

Piše PSD
30. rujna 2021. - 14:27
Umirovljenici su jedva dočekali izlazak iz domova, sloboda kretanja znači i veću potrošnju, pa i uplatu u proračun (ilustracija)Damir Krajač/Cropix

Ako zavirimo u Financijski plan Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2021. godinu, možemo vidjeti kako se od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupilo 24,6 milijardi kuna. Malo niže u rashodima pak vidimo da je godišnji trošak isplate mirovina 42,62 milijarde kuna.

U idealnom svijetu doprinosima bismo trebali pokriti trošak isplate mirovina, ali u Hrvatskoj tomu nije tako, piše Josip Mihaljević za Mirovina.hr.

Tijekom radnog vijeka bili ste obvezni uplaćivati doprinose za mirovinsko osiguranje. No, omjer radnika i umirovljenika posljednjih je godina na povijesno niskim razinama i doprinosi već duže vremena ne mogu pratiti godišnji trošak mirovina.

image
Sjedenje na klupi je besplatno, ali kupnja 'kruva i Slobodne' znači i plaćanje PDV-a
Joško Šupić/Cropix

Razlika koja nedostaje od doprinosa i troška isplate dolazi kroz proračunsku injekciju, a najvećim dijelom se radi o prihodima po PDV-u. U Hrvatskoj je opća stopa PDV-a 25 posto, druga najveća u Europskoj uniji (Mađarska ima 27 posto).

Kako zmija jede vlastiti rep?

PDV plaćaju svi građani, ali i građani drugih država koji u Hrvatskoj troše novac. Kada strani turist kupi sladoled u sezoni, mali komad njegovog troška završit će u proračunskoj injekciji kojom se nadomješta razlika između prihoda i rashoda mirovinskog sustava. Naravno, svojom potrošnjom u ovom zmija-jede-vlastiti-rep sudjeluju i sami umirovljenici.

image
I umirovljeničko plaćanje PDV-a pomaže u popunjavanju rupe od 18 milijardi kuna godišnje za isplatu mirovina (ilustracija)
Vojko Bašić/Cropix

Država je od PDV-a u 2020. godini ‘ubrala’ 55,9 milijardi kuna. Malo više od 18 milijardi kuna je kroz "opće prihode i primitke" proslijedila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a oni su to spustili natrag umirovljenicima na račune. Mirovina se brzo potroši, a država opet kroz tu potrošnju svakog pojedinog umirovljenika ubere PDV i cijeli ciklus počinje ispočetka.

Kako nitko od vladajućih ne iznosi planove da se iz ovog začaranog kruga izađe, a iz ministarstva su svojedobno pokušali negirati postojanje "rupe" u mirovinskom sustavu uz objašnjenje da je "tako svuda u Europi", dio PDV-a se i tehnički može početi smatrati dodatnim (skrivenim) doprinosom za mirovinsko osiguranje, piše Mirovina.hr.

item - id = 1131291
related id = 0 -> 1158097
related id = 1 -> 1158082
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 08:11