StoryEditor

Za El Shatt traže odštetu od 40.000 kuna

Piše PSD.
5. svibnja 2009. - 17:12

Udruga za civilne stradalnike Drugog svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke, koja ima 1200 članova, a sjedište joj je u Zadru, pokrenula je pitanje odštete za svoje članove koji su bili u izbjegličkom logoru El Shatt u Africi.

S tom se inicijativom obratila premijeru Ivi Sanaderu, iako na dosadašnje svoje dopise od premijera, kako predsjednik Udruge Neven Ivan Letinić tvrdi, nije dobila nikakve odgovore. Između ostalog, tražili su da im Vlada omogući posjet posljednjem počivalištu 860 logoraša te da se njihove zemne ostatke prenese u domovinu.

Podsjećajući na to kako su izbjeglice zbog stradavanja od talijanskih fašista dospjele u El Shatt, u Udruzi naglašavaju činjenicu da su pojedinci bili tretirani kao politički zatvorenici i poslije obeštećeni boračkim mirovinama i drugim povlasticama.

Još je uvijek, međutim, mnogo onih koji za traume, tjelesna oštećenja i bolesti nisu dobili ništa.

Za sve takve traže tretman kakav su, nakon uspostave demokracije i samostalne Hrvatske, dobili politički zatvorenici i stradalnici komunističkog režima – odštetu od 54 kune po danu zatočenja te poseban cenzus za povećanje mirovine.

Prosječno su izbjeglice u El Shattu provele 730 dana, pa bi svaki mogao dobiti po 40.000 kuna.

D. Mezić/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 03:35