StoryEditorOCM
Hrvatska‘spice boys‘

Za državu odšteta je voda duboka: za milijunski iznos mogao bi je tužiti Damir Polančec, baš kao i Ivo Sanader

Piše PSD
5. siječnja 2022. - 12:04

Hrvatska država mogla bi se uskoro suočiti s velikim troškovima zbog odšteta koje traže nekad visokopozicionirani političari, koji su ili oslobođeni nakon dugotrajnih sudskih postupaka, ili pak smatraju da im se postupci nisu vodili na pravedan način.

Jedan od takvih svakako je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je zajedno s ostalim optuženima u aferi Spice na kraju bio oslobođen. Prema riječima njegova odvjetnika Ante Nobila, on je spreman od države zatražiti odštetu od više desetaka milijuna kuna jer su mu najbolje profesionalne godine otišle u vjetar zbog posljedica suđenja za ovu aferu.

Naime, Vrhovni sud je 23. prosinca djelomično preinačio, a djelomično potvrdio oslobađajuću presudu u aferi Spice, prema kojoj je potvrdio oslobađajuću presudu za optuženike na čelu s Damirom Polančecom te Podravkinim bivšim menadžerima, piše Tihana Tomičić za Novi list.

Kako nam je potvrdio Anto Nobilo, odvjetnik prvookrivljenog Damira Polančeca, on će uskoro zatražiti naknadu odvjetničkih troškova, ali i troškove odlazaka na rasprave te putnih troškova za svog branjenika, ali opcija je i da Polančec zatraži naknadu za sve ono što je izgubio dok je trajao postupak.

image
Polančecov odvjetnik Anto Nobilo svoje bi dvomilijunske troškove mogao naplatiti od države
Goran Mehkek/Cropix

– Još nismo dobili odluku Vrhovnog suda. Podsjetit ću samo da je zbog ovog postupka Damir Polančec dao ostavku na mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Imao je 43 godine, bio je u naponu snage, a tri tjedna u mjesecu tri puta tjedno dolazio je na ročišta u Zagreb. Nije se mogao nigdje zaposliti jer nije mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, a godine između 43. i 55. su najproduktivnije. Do postupka protiv Ivice Todorića ovo je bio najveći gospodarski predmet na sudovima. Sigurno ćemo tužiti, rekao je Nobilo.

Otprilike, riječ je o odvjetničkim troškovima u visini od oko 1,5 do dva milijuna kuna samo za Polančeca, a tu su još i troškovi ostalih odvjetnika koji su zastupali optuženike.

Posljednje čega se javnost sjeća je njegova izjava "Istina je voda duboka" iz 2013. godine. Polančec je, naime, oduvijek tvrdio da je nevin i da mu je afera podmetnuta, stoga je jasno kako sada nema nikakvih prepreka da pokuša dobiti odštetu za sve što se dogodilo. No, Polančec za Novi list kaže kako će prvo pričekati presudu Vrhovnog suda, koju još nije primio, a tek onda odlučiti. Dotad, sugestije svog odvjetnika Nobila smatra tek sugestijama.

Postupni povratak u gospodarski život

– Tako dugo dok ne vidim samu presudu, odluku neću donositi. Moj prioritet nije novac, jer zapravo teško je reći kako 12 godina života, pa i karijere, naplatiti ili nadoknaditi. Niti sam još siguran koje su mi pravne mogućnosti na raspolaganju, niti sam siguran da ću ih koristiti dok ne vidim samu presudu. Želio bih taj dio svog života ostaviti iza sebe, jer pomalo mi je dosta sudovanja i hrvatskog pravosuđa, kaže Polančec, ali i dodaje kako je dio vremena nakon izlaska iz pritvora početkom 2010. godine bio bez posla i bez očekivanja da će mu itko posao ponuditi.

"Uz to, po tri dana u tjednu, i po tri tjedna u mjesecu, i to punih šest godina, ja sam bio na sudu. Od 22 radna dana mjesečno, devet sam provodio na sudu u 6 godina", kaže.

Nakon izlaska iz pritvora osnovao je privatnu konzultantsku tvrtku, potom je kupio manju lokalnu radiostanicu, koja je u međuvremenu osnovala i portal, potom 2015. manju turističku agenciju u predstečaju, a onda je i 2017. potpisao ugovor s TVIN-om iz Vinkovaca za kupovinu manjeg odmarališta u Starigradu Paklenici, koji je u međuvremenu uredio u manji obiteljski hotel.

image
Nije poznato sadrži li zelena fascikla Ive Sanadera zahtjev za odštetu
Damjan Tadić/Cropix

Postupak protiv njega je je pravomoćno okončan 23. prosinca prošle godine, a počeo je još u lipnju 2011., i bio je jedan od najdugotrajnijih i najsloženijih u hrvatskoj pravosudnoj praksi. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je rekordnih 50.000 stranica.

Nije bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec jedini koji bi mogao tražiti odštetu: Europski sud za ljudska prava objavio je da je pokrenuo postupak protiv Republike Hrvatske zbog sumnje da bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Planinska nije sudila pošteno. Upitno je, naime, je li u tom procesu smio sudjelovati sudac koji je svojevremeno zastupao jednog od Sanaderovih suoptuženika.

Sanader je zbog slučaja Planinska pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, te je u travnju 2019. uhićen i odveden na izdržavanje kazne.

Od tada su mu dosuđene još dvije pravomoćne kazne – sedam godina zatvora u aferi Fimi media, te šest godina zatvora zbog korupcije u slučaju Ina-MOL, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:18