StoryEditor
HrvatskaMINISTAR BOŽINOVIĆ

‘Za dom spremni‘ može jedino u Thompsonovoj budnici iz Domovinskog rata, u suprotnom će vas policija kazniti

Piše PSD.
15. lipnja 2020. - 23:14
Robert Fajt/HANZA MEDIA

Visoki prekršajni sud donio je presudu kad govorimo o početku pjesme "Bojna Čavoglave"...  Dobro je da je Visoki prekršajni sud zauzeo stav kad je u pitanju izvođenje te pjesme, oko koje su postojale dvojbe, komentirao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade za N1 televiziju povik koji se čuje na početku najpoznatije pjesme Marka Perkovića Thompsona.

- To je pjesma koja je obilježila početak Domovinskog rata, bila je budnica koja je imala funkciju u buđenju nacionalnih osjećaja i slala poruku da će se hrvatski narod braniti i obraniti svoju slobodu. Razgovarao sam i s nekim sucima. Malo tko nije to pjevao u to vrijeme, sad bi bilo licemjerno sankcionirati nešto nakon toliko godina, kazao je Božinović. 

Na pitanje novinarke je li "Za dom spremni" za njega osobno remećenje javnog reda i mira, kazao je:

- Za mene nije. Taj poklič u nekoj drugoj varijanti nije dopušten. I policija podnosi prijave bez pardona.

Upitan hoće li policija podnositi prijave na koncertu na kojem se bude izvodila pjesma, kazao je : "Ne mogu govoriti što će policija raditi, policija ima odluku suda".

- Da ne ostane nedorečeno i da ne bude izvučeno iz konteksta, ponovimo: Vi smatrate da bi policija trebala podnositi prijave za ustaške simbole i "Za dom spremni" u svim situacijama osim u nekima, na primjer, u pjesmi?, inzistirala je novinarka. Ministar je na to potvrdno odgovorio.

Na to se nadovezao SDP-ovac Ranko Ostojić: "Kad vikneš 'Za dom', samo trebaš nastaviti pjevušiti jer ti nitko ne može dokazati da ne pjevaš... Kad ne želiš riješiti problem, napraviš Komisiju... Treba biti jasno: 'Sieg Heil' u Njemačkoj ne možeš vikati, našima u Njemačkoj ne pada na pamet dizati desnicu. To se u Hrvatskoj može, tamo se ne može".

Božinović je na to dodao da je činjenica "da mi kao društvo neka pitanja iz prošlosti nismo uspjeli riješiti".

- Sporan je, za dio javnosti, bio, a možda je još uvijek, amblem udruge HOS-a u kojem piše Za dom spremni. Ne znam znate li da je amblem legaliziran u vrijeme vlade gospodina Račana - podsjetio je Božinović.

Ostojić je uzvratio protupitanjem: "U općini Konjščina imate glavni trg na kojemu se gradi slovo "U", hoće li Vlada učiniti što po tom pitanju?"

Upitan zašto policija u vrijeme njegova ministarskog mandata nije pronašla osobe koje su nacrtale svastiku na Poljudu, Ostojić je rekao: "Ministar unutarnjih poslova se ne smije baviti policijskim poslovima. Policija je napravila što je mogla. Videonadzor je bio takav kakav je".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 11:36