StoryEditor
Hrvatskapromocija Hrvatske

Winnetou se vraća kući: u ‘režiji‘ poznatog hotelijera na velebitskom kršu uskoro prva klapa filma o legendarnom poglavici. Glumi ga Ivica Zdravković

18. rujna 2021. - 14:29

Winnetou se vraća kući – i to u Starigrad Paklenicu, u obliku Ivice Zdravkovića iz Njemačke, a u "režiji" Zorana Katića, vlasnika hotela "Vicko", koji priprema veliku promotivnu akciju.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije od 1963. do 1968. godine, većinom na lokacijama u Hrvatskoj su se snimali filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, nastali prema romanima Karla Maya.

Nastavci priča, u koprodukciji "Rialto filma" iz Berlina i "Jadran filma" iz Zagreba, u Njemačkoj su postali kultni, a generacije Nijemaca i drugih gledatelja širom svijeta "patili" su za lokacijama na kojima su filmovi snimani: nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, kanjon rijeke Zrmanje, Tulove grede i prijevoj Prezid na Velebitu, Vransko jezero, mjesta Modrič, Rovanjska, Jasenice, Raštević, Kistanje i Omiš, tupinolomi u Majdanu kod Solina i pod splitskim Kamenom, zatim rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i drugi, koji su izvanredno "odglumili" Divlji zapad.

Čak sedam od ukupno 11 filmova iz serijala snimano je u neposrednoj blizini Starigrada Paklenice, a upravo s prostora nacionalnog parka pamtljive su scene iz četiriju filmova: "Blago u srebrnom jezeru" (1962.), "Među jastrebovima" (1964.), "Old Surehand" (1965.) te "Winnetou i Shatterhand u dolini smrti" (1968.). Scene iz još triju filmova bile su snimane u Modriču – Rovanjskoj, Jasenicama, na rijeci Zrmanji, Tulovim gredama i prijelazu Prezid: "Winnetou I" (1963.), "Winnetou III" (1965.) i "Winnetou i Apači" (1966.).

Sve ekipe bile su smještene u tadašnjem motelu "Paklenica", a za posljednji film 1968. godine u tada friško otvorenom hotelu "Alan", gdje je 2009. godine ustanovljen Winnetou muzej, koji čuva brojne originalne filmske rekvizite poput kanua, kostima, reflektora...

Hotel je važan jer su u njemu boravile mnoge filmske zvijezde tijekom snimanja, a ostale su sačuvane i sobe u kojima su spavali glavni glumci Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand). U snimanjima na hrvatskim lokacijama većinu sporednih uloga i statista dolazili su iz tadašnje Jugoslavije: Ilija Ivezić (jedini glumio u svim filmovima), Antun Nalis, Mirko Boman, Milivoje Popović - Mavid, Dunja Rajter, Nikša Štefanini, Milan Srdoč, Branko Špoljar, pa i Boris Dvornik. I filmsku ekipu činili su također naši ljudi: Stipe Delić, Vladimir Tadej, Stipe Gurdulić, Josip Lulić i drugi.

image
Lex Barker se 60-ih godina proslavio i ulogom Old Shatterhanda, a društvo mu je pravila atraktivna Cochi 
Jure Mišković/Cropix

Koliko je mit Winnetoua iskoristila Hrvatska desetljećima nakon snimanja legendarnog serijala?

Iskusni starigradski hotelijer i ugostitelj Zoran Katić mišljenja je - nedovoljno. Katić ima viziju kako od Winnetoua napraviti turističku priču koja može biti zamašnjak razvoja, ne samo podvelebitskog i zadarskog područja, već i ostalih dijelova Hrvatske gdje se serijal snimao.

Zbog toga je uspostavio tijesnu suradnju s ekipom koji kao vrhunski zabavljači rade u velikom vestern-gradu u Njemačkoj koji se zove Pullman City, gdje održavaju predstave uživo za stotine tisuća posjetitelja svake godine. Na čelu ekipe je Ivica Zdravković koji od djetinjstva živi na njemačkoj adresi.

image
Glumac Ilija Ivezić, rođeni Ličanin, jedini je od naših scenskih umjetnika glumio u svim filmovima o Winnetouu snimanim u Hrvatskoj 
Andrija Lucić/Cropix

Upravo je Zdravković izabran za "nasljednika" Pierrea Bricea, francuskoga glumca koji je utjelovio legendarni lik indijanskog poglavice. On uskoro stiže u Starigrad gdje će snimiti niz promotivnih videofilmova o Winnetouu.

– Prošle godine trebao se snimati nastavak filma o Winnetouu, međutim zbog korone je sve odgođeno. Došli smo na ideju da snimimo promotivnu kampanju s originalnih lokacija koja bi se emitirala kod njih u Njemačkoj. Ekipa na čelu sa Zdravkovićem dolazi 19. rujna i ostat će do 27. rujna.

Dogovorili smo da pola projekta financira on kao Hrvat iz Njemačke kao svoj doprinos hrvatskom turizmu, te ujedno i kao svoju promociju, a ostatak troškova ću snositi ja, odnosno moj hotel "Vicko" jer smatram da je ovo izuzetna prigoda da promoviramo naš kraj na njemačkom turističkom tržištu, a iskreno, nemam vremena čekati hoće li netko od nadležnih institucija prepoznati tu priliku i dati svoju potporu. Već sam ishodio suglasnosti za snimanje na autentičnim lokacijama, a kroz te kratke filmove ujedno ćemo snimiti i reklame s ponudom našeg kraja kroz priču o Winnetouu, od gastronomije do izleta.

image
Winnetou je rođen u Njemačkoj, domovina mu je Hrvatska, a glumit će ga - njemački Hrvat 
Privatni Album

U planu je da pokrijemo lokacije na zadarskom području, a u drugoj fazi obavimo snimanja na Krki, Plitvicama, Kornatima i Učki. Svi će se videoklipovi emitirati u njemačkim medijima, na društvenim mrežama i portalima, tako da će promotivni učinak biti velik. Nisam mogao čekati hoće li ovaj projekt poduprijeti turistička zajednica i lokalna sredina, već smo odlučili da ćemo krenuti sami u to pod sloganom "Winnetou je rođen u Njemačkoj, a domovina mu je Hrvatska" – kaže hotelijer, te dodaje da je konačan cilj projekta zapravo zajedničko oglašavanje i privlačenje značajnog dijela njemačkog tržišta u najzanimljivijim dijelovima godine, a to su predsezona i posezona.

Za nekoliko dana opet će oživjeti stare lokacije, ali to je tek početak "novoga života" Winnetoua u Hrvatskoj, poručuju iz Starigrada Paklenice.

Kaubojski grad u Bavarskoj za sve generacije

Njemački kaubojski grad Pullman City postoji u Bavarskoj kao turistička destinancija za sve ljubitelje vesterna, a programi koji se tamo nude, kao i kulise i scenografije predstava, nevjerojatne su. Prije godinu dana u tom je gradu ekipa producenata i glumaca aktivirala "Winnetoua", ali "živu" predstavu poput snimanja filmova, s konjima i raznim ostalim rekvizitima.

Nakon određenog vremena za te dane podigli su 50 posto više posjetitelja i u tri mjeseca su imali 450 tisuća posjetitelja isključivo na predstavama "Winnetoua", što im je postao udarni program za prodaju. Prošle su godine samo u pozornicu uložili milijun eura. Pedeset godina nakon snimanja Winnetou je još uvijek "živ", ne samo kod starijih, nego i kod mlađih Nijemaca...

item - id = 1128268
related id = 0 -> 1142057
related id = 1 -> 1133761
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 23:11