StoryEditor
Hrvatskacrkvena posla

Vukovarska župa pozvala vjernike na izbore: Neizlazak je glas za ćirilicu

Piše PSD.
31. svibnja 2013. - 17:21
Izborni stožer vukovarskog SDP-a prijavio je vukovarsku župu sv. Josipa radnika za kršenje pravila predizborne kampanje, nakon što je u župnom Glasilu objavljen i poziv vjernicima da izađu na izbore u nedjelju 2. lipnja, kada će se između SDP-ovog Željka Saboa i HDZ-ovog Ivana Penave birati gradonačelnik Vukovara te da neizlazak ne izbore znači glas za ćirilicu.

Tako u župnim obavijestima vezano za svetkovine poput Presvetog Trojstva i Tijelova te podjele sakramenta svete potvrde, koja će se u ovoj župi upriličiti u subotu 1. lipnja, stoji i da se u nedjelju održavaju izbori uz popratni tekst:

„Sadašnji srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je: „Vukovar je srpski grad!“ Svojim izlaskom na izbore dajete odgovor čiji je Vukovar! Vaš neizlazak na izbore je glas za ćirilicu! Izađite na izbore! Ponesite sa sobom osobnu iskaznicu!“

U Glasilu su izbori uvršteni i u raspored misa, pa se tako za nedjelju uz najavu misa u 8, 9,30, 11 i 19 sati najavljuju i izbori uz poziv: „Ponesite osobne iskaznice!“

- Znamo da se katolička crkva aktivno uključila u izbore u Vukovaru, da se pišu ovakvi pamfleti, koje mi možemo samo osuditi i reći da je to apsolutno neprimjereno i neprihvatljivo - rekao je Sabo.

Župnik fra Vjenceslav Puljić pak u tome ne vidi ništa sporno i kaže da stoji iza svega što je napisano u Glasilu.

- Ja sam to napisao i kao građanin ovog grada koji zaslužuju biti mjestom posebnog pijeteta, a mislim da je u Vukovaru neprimjereno uvoditi ćirilicu. Nisam se umiješao u izbore, jer nisam rekao ljudima glasaju ni za HDZ, ni za SDP, već samo da izađu na izbore - rekao je fra Puljić.

Gradsko izborno povjerenstvo Vukovara očitovalo se pak o letku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem pozivaju birače da glasaju za Penavu jer se on suprotstavlja ćirilici.

GIP ističe da „navedeni letak predstavlja nekorektnu promidžbu protivnu tem
od vrijednosti etičnog ponašanja.“

N. Patković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 17:38