StoryEditorOCM
Hrvatskapoštuju politiku

Vučić: Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ratno rješenje sukoba nije najbolje; Rusima nećemo uvesti sankcije

Piše Jadran Kapor
9. listopada 2024. - 20:43
Volodimir Zelensky, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković na dubrovačkom summitu podrške Ukrajini  Tonči Plazibat/Cropix

Zbog takve je politike Srbija na samit podrške Ukrajini u Dubrovnik namjeravala poslati tek ministra vanjskiih poslova, ali se Aleksandar Vučić predomislio večer uoči početka samita i odlučio osobno doći u Dubrovnik. Nakon plenarne sjednice Vučić je rekao:

- Naravno, ne mislimo svi isto po svim pitanjima, ali ono što je važno jest da smo razgovarali o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija i na pridržavnje tog principa, a ne kada nekome to odgovara.

Slučaj Srbije je najbolji primjer za to jer na svojoj strani imamo i povelju Ujedinjenih nacija i rezoluciju 2.44, a mnogi je se ne drže. Važno je da smo iskazali našu želju da se uspostavi mir. Rekao  sam da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš i to je to. Mislim da je važno i dobro da smo razgovarali i o europskoj budućnosti svih naših zemalja. 

image

Nakon dugo vremena opet su na putu da postanu "dva oka u glavi" - predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Tonči Plazibat/Cropix

Druga stvar na kojoj smo inzistirali jest da se može govoriti o svakoj vrsti pomoći, ali nismo željeli da eksplicitno piše i govori o vojnoj pomoći. Mi smo se koncentrirali na teritorijalni integritet Ukrajine koji je u skladu s poveljom Ujedinjenih nacija i kojeg podržavamo, ali ne smatramo da su ratna rješenja najbolja.

Na samitu se očito povlačila paralela između ruske agresije na Ukrajinu i one srpske na Hrvatsku jer je Vučić imao potrebu reći:

- Premijer Plenković je govorio o agresiji ‘91. Ja sam istakao da Srbija trenutno stvari vidi potpuno drugačije u odnosu na Hrvatsku. Ali ću biti sasvim otvoren, prije svega zbog srpskih novinara ovdje - za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog s Hrvatskom. Bez obzira na mnoge od nas, koji možda zbog svojih osobnih razloga, na to ne gledaju blagonaklono.Važno je da te odnose popravljamo. Važno je da ih gradimo na drugačiji način i da otvorimo dijalog o svim bitnim pitanjima. Ljudi iz Srbije koji u tome budu sudjelovali  sa svojim hrvatskim kolegama, u potpunosti će imati moju podršku.

image

Vučić je ipak procijenio važnim da sudjeluje u sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa

Božo Radić/Cropix

Kad su ga srbijanski novinari upitali za očitu utrku u naoružanju- između Hrvatske i Srbije, Vučić je rekao da je to suverena odluka dvaju zemalja i da se svatko naoružava u skladu s potrebama i onim što smatra da mu je važno.

- Ne vidim u tome neki problem, niti vidim opasnost od bilo kakvog izbijanja sukoba između nas. 

Vučić je demantirao da se prihvaćenom dubrovačkom deklaracijom  zemlje obvezuju da će provoditi mjere vezane za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, među kojima su i sankcije.

image
Božo Radić/Cropix

- Moram vas razočarati. Promijenjen je taj članak i ne piše da se obavezuju, već se zemlje potiču da se usklade s mjerama Europske unije. To je ono što smo uspjeli izmijeniti. Izmijenili smo tri četiri stvari za koje mislim da su bile važne. Srbija poštuje svoju politiku i nastavit će voditi vlastitu politiku nezavisne suverene i slobodarske zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine u skladu s poveljom Ujedinjenih nacija, što nije slučaj s brojnim zemljama koje su ovdje bile prisutne, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 20:44