StoryEditorOCM
Hrvatskanestabilni dani

Vrućine popuštaju, ali stiže nevrijeme: u subotu kreću pljuskovi i grmljavina, evo dokad će trajati

Piše VIJESTI SD
19. srpnja 2024. - 21:02

S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će u subotu popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu. Iako u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere.

Stoga će u subotu na istoku biti promjenljivo oblačno. Pljusak s grmljavinom moguć je već ujutro, no glavnina njih stiže poslijepodne. Ponegdje mogu biti izraženi, te praćeni pojačanim vjetrom. Inače će puhati umjeren sjeveroistočnjak. Danju još ponegdje do 30 stupnjeva.

image
DHMZ

U središnjoj Hrvatskoj vrlo toplo, od 25 do 29. Uz promjenjivu naoblaku bit će pljuskova s grmljavinom, izraženih i obilnih već ove noći na sjeveru, a drugdje u subotu poslijepodne. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Pljuskovi s grmljavinom

U prvom dijelu subote i na zapadu izraženi pljuskovi s grmljavinom, duž obale moguće i nevrijeme s olujnim udarima vjetra. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, na moru nakon bure umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 23 do 26, na moru od 28 do 31, javlja HRT.

U Dalmaciji većinom sunčano i malo manje vruće nego danas, uz 32 do 34 stupnja. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su u unutrašnjosti, no poneki se ne može isključiti ni na obali i otocima. Poslijepodne će zapuhati umjeren do jak maestral i jugozapadnjak.

Vjerojatnost za pljuskove u subotu je najmanja na jugu, gdje će subota proteći uz obilje sunca te dnevnu izmjenu bure i smorca na malo do umjereno valovitom moru. Danju će biti vruće, od 32 do 34 stupnja.

image
DHMZ

Izraženi i rasprostranjeni pljuskovi s grmljavinom očekuju se opet u ponedjeljak. No poneki pljusak ili malo kiše ne mogu se isključiti ni tijekom stabilnije nedjelje i utorka. Od ponedjeljka će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura oko prosječne.

I na moru u ponedjeljak nestabilno, ali pljuskovi i grmljavina neće biti česti kao na kopnu te bi mogli zaobići neke dijelove obale. U nedjelju i utorak pretežno sunčano i uglavnom suho.

Bura će puhati na sjeveru, u Dalmaciji maestral. A vrućina će biti podnošljivija nego proteklih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:08