StoryEditor

Vrijeme je za organsku gnojidbu maslina, voćnjaka i vinograda

Piše PROMO
14. veljače 2020. - 15:14
BIO PLANTELLA ARBOSAN SMOLA
rgx time: 0.00017690658569336

Ako pitate zašto? Zemlja bez organske tvari daje loše rezultate u prinosu maslina, voća, grožđa i povrtnih kultura koje uzgajamo.
Gnojidbom “Plantellinim” peletiranim gnojivima smanjujemo potrebnu količinu gnojiva, a to znači primjenom 1 vreće od 25 kg peletiranog ”PLANTELLA ORGANIKA ZA MASLINE” ili ”PLANTELLA ORGANIKA” učinak je kao da dodamo 750 kg zrelog stajnjaka. Gnojivo je termički obrađeno i njime ne rasijavamo korove i ne prenosimo klice patogena i bolesti.

Visok udio organske tvari u gnojivu ubrzava stvaranje humusa u tlu, zadržava vodootporna hranjiva u tlu, poboljšava prozračnost tla, povećava sposobnost zadržavanja vode te potiče aktivnost mikroorganizama u zemlji. Posljedica svega toga je da biljke učinkovito preuzimaju hranjive tvari, što znači i veću iskorištenost prirodnog sadržaja mineralnog dijela gnojiva, bolji rast biljaka, manje ispiranja mineralnih hranjiva u podzemne vode te manje zagađivanja okoliša.

Pelete rasipamo ili plitko ukopamo u zemlju.

Sva potrebna hranjiva za zdrav rast, plodonošenje i dobru kondiciju biljaka nalaze se u gnojivu “PLANTELLA ORGANIK ZA MASLINE”. To je specijalno 100 posto organsko dugodjelujuće gnojivo koje sadrži prirodni udio makrohranjiva, ali i svih drugih mikrohranjiva, kao što je bor, magnezij, željezo. Bor je za bolju oplodnju, kalij omogućava više plodova i bolju kvalitetu ulja, a kalcij je za veću otpornost od smrzavanja.

Gnojivo “Plantella Organik za masline” primjenjuje se u kasnu jesen i drugi dio će se primijeniti upravo sada. Na mjestima gdje nije moguće obraditi tlo zbog kamena, gnojivo se rasporedi po širini krošnje te plitko ručnom obradom unese u tlo ili samo ostavi na površini.

image
Poznati maslinar Dario Paulišić, 'Oliveri ulja', za svoje maslinike upotrebljava 'PLANTELLA' organska gnojiva

KAKO I KOLIKO PRIMIJENITI GNOJIVO PLANTELLA ORGANIK ZA VINOGRADE

Vinograde je također važno pognojiti organskim gnojivima kako bi urod bio redovit, kvalitetan i obilan. “PLANTELLA ORGANIK ZA VINOGRADE” kompletno je gnojivo namijenjeno za organsku gnojidbu.

Peletirano gnojivo sadrži sva potrebna makro i mikrohranjiva te je dodan zeolit i bentonit koji zbog silikata jačaju stijenku biljke i tako se preventivno djeluje na prodor neželjenih mikroorganizama u tkivo vinove loze. Dodano željezo u gnojivu u kelatnom obliku sprječava pojavu kloroze na vinovoj lozi. Mlade čokote gnojimo pojedinačno, a vinograd u punoj formi i rodnosti gnoji se redno 100-150 kg “Organika za vinograde” na 1000 m2.

bacc. ing. agr. Milica Sekulić,
stručni savjetnik Unichem Agro

SAVJET MJESECA


'BIO PLANTELLA ARBOSAN' – POSLIJE REZIDBE MASLINA, LOZE I DRUGIH VOĆKI

– Slijedi rezidba stabala maslina i voćki. Rane od rezidbe premazujemo voćarskim voskom kako bi spriječili ulazak gljivica i drugih patogena u tkivo biljke, a također rana brže zacjeljuje. "BIO PLANTELLA ARBOSAN SMOLA" u tubi od 350 g pojednostavljuje zaštitu rana. Praktičnost primjene je i zbog spužvice na vrhu tube.

Izdvojeno