StoryEditor
Hrvatskaposjet episkopa

Vrh Srpske pravoslavne crkve u Jasenovcu, Hasanbegović na pokopu episkopa u Pakracu

23. veljače 2016. - 19:25
episkopi_pakracki9-230216

U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu u utorak je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, okružen s desetak episkopa i brojnim svećenicima, predvodio molitvu za mučenike tijekom koje su u kripte crkve vraćeni zemni ostaci četvorice tamošnjih episkopa.

Parastosu je u ime predsjednice Republike Hrvatske nazočio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. On je zajedno s vrhom SPC-a obišao barokni kompleks kojeg uz crkvu još čini Episkopski dom te izjavio da se radi o značajnoj sakralnoj baštini Republike Hrvatske, čiju će obnovu Hrvatska i dalje financirati u granicama svojih mogućnosti.

Zemni ostaci slavonskih episkopa Emilijana, Kirila, Nikifora i Sofronija zbrinuti su prije nekoliko godina, budući je crkva pretrpjela ratna oštećena. Pored toga, jedan od grobova, u kojem su se nalazile kosti episkopa Emilijana, bio je miniran, što domaćini neslužbeno smatraju pokušajem pljačke crkvenih vrijednosti.

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovdje stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vjere, te pozvao sve ljude a posebno kršćane da nikada više ne dižu ruke jedni na druge.

Srpski patrijarh je kazao da čuje da se vraćaju elementi „nekih smutnih vremena“ za koje je vjerovao da su zauvijek prošla, te pozvao na ljubav među ljudima i narodima.  Svečanosti su bili prisutni i brojni politički predstavnici iz Hrvatske i Srbije.

Episkopska Crkva sv. Trojice, prostrana je jednobrodna građevina izgrađena 1768. Nakon požara 1896. obnovljena je prema nacrtima Hermana Bollea u duhu eklekticizma, kao i Episkopski dom prvotno izgrađen 1732. godine.

Ministarstvo kulture RH sudjeluje u obnovi crkve od 2001. i do sada je uložilo 4,45 milijuna kuna. Obnova obuhvaća konstruktivnu i građevinsku sanacije crkve i tornja te konzervatorske i restauratorske radove na kamenu, kao i postavu mozaik pločica čija je priprema u tijeku.

U obnovi Dvora, samostojeće građevine s dvorištem između tri krila, Ministarstvo sudjeluje od 2002. s iznosom 4,8 milijuna kuna.

Domaćin, slavonski episkop Jovan, pokazujući tijek obnove Dvora, ponovo je zahvalio Varaždincu Ivanu Hitiju, koji je kao pomoćnik zapovjednika  Operativne zone Bjelovar 1992. spasio velik dio ovdašnje vrijedne biblioteke s knjigama iz 15. stoljeća.

Nakon što je ušao u Pakrac, Hiti je vidio oštećenu Crkvu i Dvor, a knjižno i umjetničko blago razbacano po dvorištu, te ga pokupio i dostavio Mitropoliji u Zagreb, gdje se danas čuva do obnove Dvora, kazao je episkop Jovan. Patrijarh Irinej odlikovao je Hitija ordenom Svetog cara Konstantina 2013. godine.

Patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda posjetili su u utorak i Jasenovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 19:15