StoryEditor
Hrvatskaministar s radnicima

Vrdoljak u Sisku: Učinit ću sve da zaštitim Inu i Rafineriju

Piše PSD.
22. rujna 2014. - 20:23
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao danas u Sisku, nakon emotivnog sastanka s tristotinjak radnika Rafinerije nafte Sisak, uplašenih za svoju budućnost: „Učinit ću sve da zaštitim INU i Rafineriju nafte Sisak.

Pri tome ću citirati madžarskog premijera Orbana koji je rekao: MOL je perjanica madžarskog gospodarstva, sve ću učiniti da ga zaštitimo. Ja kažem isto: INA je perjanica našeg gospodarstva, sve ćemo učiniti da je zaštitimo“.

Vrdoljak je pojasnio kako on ne zna hoće li Uprava INE u srijedu imati pitanje Rafinerije nafte Sisak na dnevnom redu. Naglasio je kako ta Uprava ima mogućnosti temeljem ugovora i prava koje im je za 10 miljuna eura prodao Ivo Sanader, donositi kakvu god odluku žele, jer moj kolega Adolt, predsjednik Uprave INE, ima dvostruko pravo glasa.

Pojasnio je kako je uopće došlo do toga da se dođe do mogućnosti zatvaranja sisačke rafinerije. „Najprije je proizvodnja plina u Hrvatskoj smanjena za 20 posto. Tom je odlukom INA izgubila milijune. Zatim je za 18 posto smanjena proizvodnja naftnih derivata. INA je izgubila tržište.

Potom je MOL ušao u Hrvatsku s Tifonom, ušao je u Srbiju, iako je ugovorom iz 2003. godine dogovoreno da je tržište Hrvatske i Srbije bude tržište za proizvode hrvatskih rafinerija. Izgubila je INA odlukom MOL-a tržište i proizvodnju, i sada je lako doći do odluke da se ugasi jedno rafinerijsko postrojenje, ovo u Sisku koje nisu obnovili, iako su ugovorom bili obvezni to učinit.

Može li Hrvatska što učiniti da spriječio donošenje takve odluke i spriječi gađenje Rafinerije Sisak, glasilo je pitanje novinara ministru Vrdoljaku. „Ja ću prvo razgovarati s kolegama iz MOL-a, razgovor je najbolji. I ako dođemo do pozitivnog rješenja, neće biti ugroženi energetski interesi Republike Hrvatske, niti interesi zaposlenika Rafinerije.

To bi bilo najbolje rješenje. Ako Uprava INE ipak donese tu lošu odluku, imamo Zakon o energiji, imamo kao adut arbitražni postupak, a jedna od odluka arbitražnog suda glasi da se ne može dopustiti da MOL donese bilo kakvu odluku na štetu INE.

Na nama je da dokažemo da je ova odluka štetna za INU, štetna za Hrvatsku. Scenarij je jasan: plan je da se sirova nafta proizvedena u Hrvatskoj prerađuje u mađarskim rafinerijama, te da se onda ti derivati prodaju u Hrvatskoj na Ininim i Tifonovim benzinskim crpkama.

To je mudar plana za MOL i Republike Mađarske, ali vrlo štetan za INU i Republiku Hrvatsku. Na nama je da ne dopustimo odluke koje su na uštrb interesa Hrvatske i radnika INE i Rafinerije nafte Sisak, rekao je Vrdoljak dodajući da ima potporu Vlade i svih ministara u svojoj bobi.

Prije dolaska ministra Vrdoljaka u Sisak, pred zgradom političkih stranaka okupilo se tristotinjak radnika Rafinerije. Uzvikivali su kako su došlo dati potporu ministru Vrdoljaku, te da neće dopustiti gašenje Rafinerije.

Oduševljeno su pozdravili Vrdoljaka, koji im je prišao i još jednom ih pozvao na zajedništvo, te je obećao da će učiniti sve da do gašenja rafinerije u Sisku ne dođe. Radnici su ga u zgradu piolitčkih stranaka ispratili pjesmom „Moja Domovina“, koju su Siščani zadnji put pjevali na novom mostu, kada su se u obrani nekadašnje Željezare Sisak sukobili i s policijom.

Željezaru na žalost nisu spasili, hoće li spastiti Rafineriju, posljednje veliko industrijsko postrojenje Siska, nekadašnje perjanice hrvatske industrije?

M. Piškor
Foto: M. Piškor / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 06:52