StoryEditorOCM
Hrvatskabivši televizijski novinari saša milošević i branka šesto uzvraćaju na optužbe nekadašnjeg direktora

‘Vrdoljak laže: Otpušteni smo s HTV-a, a nismo bili u četnicima’

Piše PSD.
9. svibnja 2010. - 22:17

U intervjuu objavljenom u subotu u “Večernjem listu”, Antun Vrdoljak, filmski redatelj o čijem se dokumentarno-igranom uratku “Tito” ovih dana naveliko piše, izjavio je da početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je bio generalni direktor Hrvatske radiotelevizije, nitko nije dobio otkaz.

Vrdoljak je rekao: “Tako su pričali izmišljotine o čistkama na televiziji dok sam bio direktor. Nađite mi jednoga tko je dobio otkaz! Nitko. Ako nije otišao u četnike.”

Saša Milošević
Ponukani Vrdoljakovim pozivom, u nedjeljno smo popodne kontaktirali sa dvjema osobama koje nisu otišle u četnike, a dobile su otkaze na HRT-u u Vrdoljakovu mandatu.

Saša Milošević pet je godina bio novinar HRT-a. Do Vrdoljakova vremena.

- Vrdoljak laže. U četnicima nisam bio, a otpušten sam. Nova garnitura, a nju su činili prvo Hrvoje Hitrec, pa Vrdoljak, kao direktori, te Tomislav Marčinko kao urednik, mnogim ljudima onemogućila je rad zbog etničke pripadnosti. Među ostalim i meni. Prvo su mi prestali davati posao, dolazio sam danima i tjednima na radno mjesto, a nisu me slali na zadatke. Potom mi je u Vrdoljakovu mandatu zabranjen ulazak u zgradu HRT-a zbog smanjenog opsega posla, premda Informativni program u kojemu sam bio nikada nije više radio. Na koncu su mi dali otkaz zbog nedolaska na posao!? Tužio sam ih i dobio na sudu, a onda, kada sam sudski vraćen na posao, dao sam otkaz, jer je tamo tada bilo nemoguće raditi - tvrdi Milošević.

Branka Šesto desetak je godina radila u kulturnoj redakciji HTV-a:

- Moji problemi počeli su u prosincu 1990. godine, kada sam u prilogu o sudbini zgrade tadašnjeg zagrebačkog Muzeja revolucije pustila izjavu Zvonka Makovića koji je rekao da bi se predsjednik Franjo Tuđman trebao baviti državničkim poslovima, a ne stvarima koje ga se ne tiču. Zbog toga sam bila suspendirana. U Vrdoljakovu mandatu sam poslana na čekanje, a potom su mi dali otkaz. Dakle, nisam išla u četnike, a dobila sam otkaz. Vrdoljak laže - ističe Šesto.

Na Vrdoljakov poticaj našli smo, eto, dvoje ljudi koji su za njegova direktorovanja potjerani s HRT-a ne zbog profesionalnih, nego zbog etničkih i ideoloških razloga.

Zatraži li najpoznatiji potomak babe Lončaruše, spremni smo naći još desetke bivših HRT-ovih zaposlenika spremnih svjedočiti kakva su šikaniranja trpjeli dok im je Vrdoljak bio nadređen.

V. MATIJANIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 20:10