StoryEditor
Hrvatskadoček na plesu

Vratio se naš zadnji vojni kontingent, predsjednik Milanović poručio: ‘Priči o Afganistanu došao je kraj i drago mi je zbog toga‘

Piše Jutarnji.hr
15. rujna 2020. - 22:40
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran MilanovićMorh/T. Brandt

U vojarni 91. zrakoplovnog krila “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u utorak je održan svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, priopćio je MORH.

Svečanom dočeku nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i Republike Albanije.

Predsjednik Milanović zaželio je pripadnicima Hrvatske vojske dobrodošlicu u domovinu, istaknuvši pritom kako su još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika, te kako je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u misiji Resolute Support u Afganistanu.

- Priči o Afganistanu došao je kraj i drago mi je zbog toga. Došao je taj trenutak da se nakon 17 i pol godina hrvatski vojnici vrate kući jer nema više razloga da se Hrvatska vojska više zadržava tako daleko od kuće - rekao je, između ostaloga, Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

image
Bruno Konjević/Cropix


Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, preko pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

- A kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos - rekao je ministar obrane.

image
Bruno Konjević/Cropix


Admiral Hranj rekao je kako su hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

- Još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati - dodao je Hranj.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović priznao je kako je sudjelovanje u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag.

Časnička namjesnica Graciela Špiljak ispričala je kako je ova misija bila izvrsna prigoda za razmjenu iskustava s kolegama stranih oružanih snaga.

- Posebno zahvaljujem svojoj obitelji koja mi je bila ogromna podrška svih ovih mjeseci jer bez njih moje sudjelovanje u misiji ne bi bilo moguće - rekla je Špiljak.

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjeluju u Afganistanu.

U operaciji ISAF u Afganistanu je od 2003. do 2015. godine sudjelovalo ukupno 4523 pripadnika OS RH, od čega je 235 žena. Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. godine prelazi u misiju potpore miru Resolute Support.

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u misiji potpore miru Resolute Support od 1. siječnja 2015. godine, kada su po završetku mirovne operacije ISAF (International Security Assistance Force) krajem 2014. godine zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru Resolute Support.

U misiji Resolute Support zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo je 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 76 žena.

Od početka sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), 28. veljače 2003. godine, kada je u operaciju upućen vod Vojne policije te nastavka sudjelovanja u misiji potpore miru Resolute Support, od 1. siječnja 2015. godine, sudjelovalo je 5 722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 06:21