StoryEditor
HrvatskaORUŽANE SNAGE

Opet obvezni vojni rok: ministar Banožić potvrdio da se ide prema vraćanju vojne obveze! Je li ta odluka uslijedila nakon što je i Srbija najavila isto?

Piše PSD
26. svibnja 2021. - 15:39

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je u emisiji HRT-a 'A sada Vlada'. Banožić je poručio kako se opet razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka.

- Ako mene osobno pitate, da... Gotovo dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali je pitanje motiva. Najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera, što mislim da nije ispravan motiv.

Motiv treba biti sigurnost, stabilnost služenja prema vlastitoj državi, prema idealima koji su nastali još kao temelji Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito. Mislim da se tom temom još moramo dosta baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak da se ide prema vraćanju obveznog vojnog roka - poručio je ministar za HRT.

Je li ova odluka usljedila nakon odluke Srbije da i oni vraćaju vojni rok? 

Naime, ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je prije nekoliko mjeseci da će odluka o tome hoće li u Srbiji biti ponovo uvedeno obvezno služenje vojnog roka biti donesena do rujna ili listopada ove godine.

Dva dana kasnije Ministarstvo obrane je priopćilo da su u toku pripreme za uvođenje školskog predmeta „Osnove sustava obrane Republike Srbije". On će biti fakultativnog tipa i namijenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Tko se odluči za taj predmet – koji su učenici u Srbiji posljednji put u školama imali prije tridesetak godina – naučit će nešto o tome kako vojska funkcionira, kao i o „važnim stvarima koje se tiču tradicije i povijesti naše vojske", objasnio je Stefanović. On je dodao da će satovi posvećeni obrani počinjati intoniranjem himne Srbije i da je cilj jačanje patriotskog duha i identificiranja mladih sa svojom zemljom, naveo je Deutsche Welle

Početkom godine i Aleksandar Vučić najavio mogućnost ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, koji je u Srbiji ukinut 2011. godine.

Postoje argumenti i za i protiv, rekao je tada predsjednik Srbije.

„Stvari koje su za: time ćemo podići neka mjesta, demografske centre. U tim mjestima bismo podizali ili obnavljali kasarne, gdje bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinijela daljem ekonomskom razvoju tih mjesta. A taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost", rekao je Vučić.

Što su bili ključni razlozi Ministarstva obrane za donošenje odluke o razmatranju ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka? Koliko se osoba u Srbiji u posljednje tri godine prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka? Koliko profesionalaca u vojci u Srbiji svake godine napusti vojsku i zašto? To su neka od pitanja koje je DW poslao Ministarstvu obrane, ali im nisu odgovorili... 

item - id = 1101460
related id = 0 -> 1101702
related id = 1 -> 1101698
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 19:49