StoryEditor
Hrvatskakad nemaš obraza

Vozila bez dozvole i teško ozlijedila djevojčicu: u normalnim bi zemljama ministrica Žalac već bila bivša, no ovo je ipak Hrvatska... Evo kako je kolege pravdaju

Piše Anita Belak-Krile
11. ožujka 2019. - 09:23

Politička odgovornost u Hrvatskoj je osjetljiva voćka koja iznimno rijetko rađa stoga bi vijest o ostavci ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac kod nas bila prvorazredna senzacija. U većini zemlja razvijene demokracije njezin radni stol već bi ovaj vikend bio ispražnjen.

Kako je poznato, ministrica je u subotu vozeći automobil s nevaljalom vozačkom dozvolom naletjela na 10-godišnju djevojčicu. Australski ministar policije je samo trinaest dana nakon stupanja na ministarsku dužnost podnio ostavku, koju je premijer Campbell Newman od njega zatražio, i to upravo zato što je otkriveno da je vozio bez vozačke dozvole.

Zbog sjedanja za volan bez važeće dozvole i ostavka ministrice Žalac bila bi moralan čin kojim bi ministrica pokazala kako dužnosnici jamče besprijekorno poštovanje zakona, na što su se, polažući prisegu u Saboru i obvezali. No, taj film teško da ćemo gledati.

Ministrica Žalac automobilom oborila djevojčicu, teže je ozlijeđena, ali izvan životne opasnosti; Ministarstvo: Popodne će je posjetiti u bolnici

Novi detalji prometne nesreće, policija izvijestila: Ministrica Žalac nije imala važeću vozačku dozvolu kad je autom naletjela na djevojčicu

Vlada je promptno stala u njezinu obranu s objašnjenjem kako se nesreća može svakome dogoditi, a što se tiče nevaljale vozačke to drže saniranim time što je ministrica odmah platila propisanu novčanu kaznu. Za Banske dvore tako je ta priča gotova.

Demokratski standard u kojem dužnosnici greške ne mogu riješiti samo plaćanjem novčane kazne, mi nismo još dosegnuli. Stav Vlade nikoga ne čudi i zato što smo naviknuli da se kod nas ostavke nude i prihvaćaju isključivo kada u opasnost dođe pozicija samog premijera kao što je to bilo u aferi Borg s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić. U svim ostalim situacijama, bilo da se radilo o ministru financija Zdravku Mariću, ministru obrane Damiru Krstičeviću ili ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić predsjednik Vlade svoje ljude štiti do kraja.

U slučaju Žalac predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ima nešto drukčiji stav od Banskih dvora. Na pitanje o ostavci ministrice iz Ureda predsjednice jučer su poručili: „Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke“.

Većina javnosti složit će se s time kako se nesreća može dogoditi svakome, no prometnom stručnjaku Željku Marušiću i to je opravdanje neprihvatljivo.

- Nikome se ne smije dogoditi da za volan sjedne bez valjane vozačke dozvole, uz to nikome se ne smije dogoditi da vozi neprilagođenom brzinom u ulici gdje se mogu očekivati djeca. Svaki vozač je dužan poštovati Zakon o sigurnosti prometa na cestama, posebno temeljni članak 51, stavak 1. koji kaže da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodobno u svakoj situaciji zaustaviti - ističe Marušić.

Informaciju o tome kad je točno ministrici istekla dozvola javnost nije dobila. Iz policije se pozivaju na GDPR i tvrde kako taj podatak ne mogu dati jer bi to bilo u suprotnosti s Uredbom o zaštiti osobnih podataka. Za njih je vožnja bez ispravne vozačke dozvole jednak prekršaj neovisno o tome je li vozačka istekla prije dan, mjesec ili godinu dana.

- S ljudske strane možemo razumjeti situaciju da nismo primijetili da nam je vozačka istekla, ali položaj ministra ima drugačiju ulogu i odgovornost u odnosu na ostale građane. Žalac bi trebala podnijeti ostavku - smatra nekadašnja predsjednica Povjerenstva za sukob interesa i sadašnja predsjednica stranke START Dalija Orešković.

Ostavke padaju već i zbog službenog mobitela

Za razliku od Hrvatske gdje se političarima i u prijašnjim vladama i u sadašnjoj, u mnogo čemu gledalo kroz prste, u svijetu su visoki dužnosnici s funkcija odstupali i za mnogo manje prijestupe.

U Norveškoj je ministar ribarstva podnio ostavku jer je nosio službeni telefon na ljetovanje. Švedska ministrica trgovine Marie Borelius dala je ostavku nakon što su otkrili da je tijekom 90-ih zaposlila dadilju na crno.

Njezina kolegica ministrica kulture Cecilia Stego Chilo povukla se nakon što se saznalo da 16 godina nije plaćala godišnju TV pretplatu.

Njihova zemljakinja, zamjenica premijera Mona Sahlin službenom je karticom kupovala pelene i čokolade. Ispričala se i vratila novac, platila još dodatnih 15 tisuća kruna u proračun, no za njeno radno mjesto nije bilo spasa.

Bernardić: Kakva je to poruka?

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić kaže kako se nesreća može dogoditi svakom, ali ne i vožnja bez valjane vozačke dozvole. Bernardić se pita, kakvu to poruku tim činom šalje ministrica. „Da ne moramo imati valjanu dozvolu?“

- Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja! Ili ako zbog istog prekršaja završite na prekršajnom sudu, također se možete pozvati na ministricu - kazao je Bernardić.

Australija: ministar policije je vozio bez vozačke dozvole


- premijer Campbell Newman: odmah ostavka!
Hrvatska: ministrica je vozila bez vozačke dozvole i ozlijedila dijete
- premijer Andrej Plenković: to se može svakome dogoditi!

 

#OSTAVKA#PROMETNA NESREćA#GABRIJELA ŽALAC#VOZAčKA DOZVOLA#OBORILA DJEVOJčICU

Izdvojeno