StoryEditorOCM
HrvatskaLEKSIKON ZANIMANJA

Vozači su nekad mogli daleko dogurati: Rojs je umjesto busevima upravljao pukovnijom, Bandićev vozač koordinirao je adventske kućice, a Kalmetin dogovarao provizije...

Piše Siniša Kekez
11. siječnja 2022. - 13:06

Sudeći po stanju na cestama, reklo bi se da je vozila i vozača na cesti više nego ikada u povijesti. Pune su ceste i parkirališta. Što od nas samih, što od naših dragih gostiju koji nam se ljeti slijevaju u kolonama.

Vozača taksija je više nego ikad, klasični, zeleni, žuti, Uber... Pa vozila dostave "Wolta", "Glowa", "Bolta", automobili, motori. A da ne govorimo o romobilima, koji su zapasali pločnike. Gotovo da nitko više ne vozi bez svrhe, iz gušta.

Najkraće, vrijeme je vozača i vozila. Pjesnik Branko Miljković odavno je zapisao klasični stih: Poeziju će svi pisati. Stanje na cesti je takvo da komotno možemo dodati: Prometala će svi voziti. Usput, bit će da nije slučajna rima prometalo – ometalo.

Vozila danas ima uglavnom jedno po glavi u obitelji. Zamislimo da je demografska obnova zaživjela pa da je u svakoj obitelji prosječno četvero djece, da svatko ima svoj auto i skuter, trebale bi nam garaže kao neboderi. Srećom nismo došli dotle da osoba ima vozila kao mobitela.

A nije uvijek tako bilo. Prije su vozili samo avangardniji i imućniji. Dovoljno je pogledati parkirališta naših stambenih blokova iz zlatnih graditeljskih šezdesetih i sedamdesetih godina. Na pet stanova bilo je jedno parkirno mjesto. I nije manjkalo parkinga. Doduše parkiralo se po kolnicima i parkovima, nije se tada toliko vodilo računa o "nijansama" pješačkih prava.

image
Jakov Prkić/Cropix

A, B, C kategorije

Vozačem se i tada postajalo uplatom vozačkog ispita. On je bio nešto jeftiniji nego danas, kad autoškole koštaju kao doktorski studiji, i nije bio uvjet bez kojega se gotovo nemoguće zaposliti. Oni koji su htjeli nešto više, a alfa osobama pojasnimo da u vožnji slovo A nije najvažnije, ono pokriva malu kubikažu i dva kotača, osnovna je B kategorija za osobne automobile. Središnja profesionalna kategorija je C, koja omogućava vožnju kombija, i oni koji su se vidjeli u tome upisivali su srednju prometnu. Oni koji su htjeli biti profesionalni vozači a ne ići u prometnu školu, trudili su se u obveznoj JNA dobiti autojedinicu, u Kraljevu ili Čapljini, da barem imaju neku korist od godine koju bi pojeli skakavci.

Ta im je dozvola omogućavala da vozaju kakvog (pot)pukovnika, ili da dok ostali pješače, pucaju ili kopaju, u svečanoj uniformi čuvaju ili lašte zaduženog limenog ljubimca. Iskustvo iz JNA bio im je put da poslije postanu, na primjer, vozači direktora. Taj vozački položaj mogli su kapitalizirati u devedesetima, zlatnome dobu za vozače. Tada je nekoliko vozača uzletjelo jako visoko. Ljubo Ćesić Rojs umjesto busevima upravljao je pukovnijom, Vladimir Zagorec vozio je Ivana Čermaka pa od njega preuzeo nabavu oružja, Bandićev vozač koordinirao je adventske kućice, Kalmetin vozač dogovarao je provizije za radove, dok je propterećeni Božidar, ništa ne znajući, na zadnjem sicu iščitavao dokumente svoga megaministarstva.

image
Shutterstock

Očito, vozači su stjecali povjerenje voženih te dobili priliku. Jer dok su oči na cesti, uši mogu slušati što i s kim vožena osoba priča, a na kraju dana vozač je odlično rame za povjeravanje. Kako su ceste i automobili postajali bolji, takvi vozači poprimali su obilježja tjelohranitelja. Uz C kategoriju stjecali su dozvolu za nošenje oružja, dok bi voženi bili na večeri ili u sauni, oni bi išli u teretanu, dok je VIP putnik na stručnom usavršavanju, oni bi se usavršavali u streljani. Osim toga, ionako je znak mercedesa svojevrsni nišan, pa dok bi vozili mogli su vježbati i gađanje. Sada kad se prešlo na BMW-e i Audije, preciznost im moguće malo stagnira.

Puno prije njih glavni i najčešći vozači bili su kamiondžije. Kako se tada nešto i proizvodilo i trgovalo domaćim proizvodima, prevozili su robu diljem države koja je bila nekoliko puta veća od ove. A ceste su bile puno gore, pa i da si imao tempomat, ne bi ti koristio. "Špedicija Bugojno" ili "Jadrantrans" bile su općepoznate firme.

image
Neki kamioni, po američkom uzoru, bili su osvijetljeni kao vozila Djeda Mraza, pa su kamiondžije djelovali infantilno i dobrodušno kao heavymetalci
AFP

Po određenju pustolovi

Imali su kamiondžije i svoje štacije uz cestu pa je vladalo pravilo kad ispred neke gostionice vidiš puno kamiona, možeš biti siguran da unutra možda nije dobra glazba, ali jest marenda. Imali su oni svoju TV seriju "Kamiondžije" s Pavlom Vuisićem i Čkaljom, s pjesmom "Dva vozača, malo jače, sjede iza upravljača, vozili se u duetu po ovome bijelom svijetu...". Danas se više ne vozi u paru, gotovo ni u autobusima, samo individualno.

Neki kamioni, po američkom uzoru, bili su osvijetljeni kao vozila Djeda Mraza, pa su kamiondžije djelovali infantilno i dobrodušno kao heavymetalci. Doduše filmovi o autostopisticama i Steven Spielberg u "Dvoboju" dali su tamnu stranu toga posla i karaktera. Na domaćem terenu štetu za ugled nanijela im je prometna nesreća u tunelu Ledenik i fatalni Paravinja. Kao i obično, istina je negdje između kamiona i prikolice.

image
Prije su glavni i najčešći vozači bili kamiondžije. Kako se tada nešto i proizvodilo i trgovalo domaćim proizvodima, prevozili su robu diljem države koja je bila nekoliko puta veća od ove
Ranko Šuvar/Cropix

Kamiondžije, autobuseri i općenito vozači po određenju su pustolovi, koji gotovo svakodnevno idu u nepoznato, među raznolike putnike, prerevne ili korumpirane policajce, sračunate ugostitelje i različite drumske razbojnike. Moraju biti pomalo i mehaničari, znati komunikaciju, psihologiju, pa i strane jezike. Zbog dugih čekanja na izlazima s autocesta ili na carinama, moraju biti i strpljivi. Budući da moraju surađivati s automehaničarima i autolimarima, moraju biti otvoreni sinergijskom radu. Morali su znati i s policijom, putnicima i domaćim stanovništvom, "pevaljkama" i prodavačicama ljubavi...

Kamiondžije danas nisu toliko u fokusu, baš kao ni mornari u lukama. Još uvijek puno voze, ali skladišta su na periferijama, a ne u centru, pa ih se ne viđa toliko. Čak ih i nedostaje po cijeloj Europi, zato valjda moraju voziti do granica izdržljivosti. Od iscrpljivanja ih ne štiti ni tahograf, kojega se vlasnici boje kao kriminalci poligrafa jer ga namještaju po potrebi.

image
Kako su početkom devedesetih počeli rasti privatni obrti, export-importi i minimarketi, a giganti posrtali, težište vožnje prebacilo se na C kategoriju, na kombije
Davor Pongračić/Cropix

Kako su početkom devedesetih počeli rasti privatni obrti, export-importi i minimarketi, a giganti posrtali, težište vožnje prebacilo se na C kategoriju, na kombije. Nije ih se moglo ne zapaziti, jurili su kao sumanuti, do Zagreba starom cestom za nepuna tri sata. Puni adrenalina i pod pritiskom rokova, parkirali su i ubacivali se gdje stignu, jači, luđi, motiviraniji i bezobzirniji, vozili su po novim, improviziranim pravilima i bili su veliki rizik na cesti. I još su uvijek, iako sada uglavnom voze za vlasnike, a ne za sebe, pa se moraju s dostavom povlačiti i parkirati po uskim i pretrpanim ulicama, među nervoznim amaterima, jakima na trubi i psovki, uz malu plaću i normu koja diše za vratom, s GPS-om kao jedinim saveznikom. Jedu brzo i u vožnji, javljaju se na mobitel, na cesti žive ovo doba "multitaskinga".

Status najamnika

Taj status najamnih vozača obilježje je današnjice. U prvom redu tu su taksisti koji u sezoni zakrče prometnice. Danas kad prilike diktiraju zanimanja, ni oni nisu profesionalci staroga kova, baš kao, na primjer, ni današnji ugostitelji. Oni su ovih godina zamijenili vozače kombija kao najveća opasnost na cesti. U utrci za novcem, poštovanjem vlasnikovih i klijentovih želja, prolaze kroz crveno, pretječu, ubacuju se, gaze pješačka prava i prometne propise.

image
Status najamnih vozača obilježje je današnjice. U prvom redu tu su taksisti koji u sezoni zakrče prometnice. Danas kad prilike diktiraju zanimanja, ni oni nisu profesionalci staroga kova, baš kao, na primjer, ni današnji ugostitelji
Darko Tomaš/Cropix

Na kolnicima, a još više na pločnicima kao dominantna javlja se nova klasa vozača, dostavljači. Svi pod pritiskom rokova i za malu zaradu, oni na biciklima ili skuterima jure sumanuto gradom i čovjek po trotoaru mora hodati pravocrtno. Ili prije prestrojavanja pogledati lijevo ili desno, kao u vožnji. Loše je vrijeme za dokone pješake.

I dok su ulice i parkirališta preplavljeni svim gore navedenim vozilima, o autobusima da ne govorimo, i koliko se sve više ljudi oslanja na organizirana sredstva prijevoza, naš privatni vozni park svejedno se povećava pa je nužna gradnja novih garaža. A kako će biti u budućnosti? U pitanju hoćemo li svi voziti ili će nas vozati drugi, opredijelio bih se za ovo drugo. Toliko vozila bilo bi preteško za Zemlju, bolje se prepustiti profesionalcima, makar bili i priučeni.

image
Na kolnicima, a još više na pločnicima kao dominantna javlja se nova klasa vozača, dostavljači
Željko Puhovski/Cropix

Kako god bilo, vozači imaju budućnost. Jer voziti se mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 22:06