StoryEditor
HrvatskaŽeljana Margan Koletić

Voditeljica iz HALMED-a otkrila zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala tako dugo: ‘Morali smo angažirati i vanjske stručnjake...‘

Piše PSD
7. prosinca 2021. - 21:46

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u, za N1 televiziju objasnila je zašto je analiza smrti muškarca nakon cijepljenja trajala toliko.

- Za ovu ocjenu bilo je potrebno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, opsežnu medicinsku dikuemtaciju, sve nalaze, uključujući i nalaze obdukcije i otpusna psima. Budući da je bilo riječi o netipičnoj kliničkoj slici, angažirali smo i vanjske stručnjake, kolege na području hematologije. Potražili smo i mišljenje njemačkog instituta specijaliziranog na području hematologije”, kazala je Margan Koletić.

Komentirala je i sličan slučaj koji se dogodio u Sloveniji. 

- Slučaj u Sloveniji dogodio se nakon što je bilo već poznato da vektorska cjepiva mogu izazvati ovu vrlo rijetku nuspojavu i nakon što su već uspostavljeni dijagnostički postupci. Prijava u Hrvatskoj se dogodila u ožujku kad je ovo stanje tek bilo otkriveno i tek su počele prijave iz drugih zemalja”, navela je Margan Koletić.

Kaže da ova ocjena vjerojatnosi znači da “podaci ukazuju na to da je vjerojatno cjepivo bilo uzrok ove nuspojave”. Rekla je i da preminuli muškarac “nije bolovao od težih bolesti”.

item - id = 1149407
related id = 0 -> 1160252
related id = 1 -> 1160125
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 00:22