StoryEditor
Hrvatskanikad dosta opreza

Vodeći hrvatski virolog misli da bi prerano opuštanje moglo biti pogubno: ‘Treba cijepiti i djecu stariju od 12 godina’

Piše Anita Belak Krile
3. svibnja 2021. - 10:29
Matija Djanjesic/Cropix

Ugledni hrvatski imunolog prof. dr. Stipan Jonjić, sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci navodi kako, unatoč blagom jenjavanju trećeg vala epidemije u Hrvatskoj, nema prostora prevelikom opuštanju.

"Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ako još jednom napravimo grešku pa se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju", komentirao je profesor Jonjić na HRT-u

Gledajući prema padu broja novozaraženih na gotovo 8 tisuća testiranih za vikend gdje je manje od tisuću pozitivnih na COVID, čini se kako treći val korone lagano jenjava u Hrvatskoj. Unatoč brojkama prof. Jonjić upozorava da uz optimizam treba zadržati oprez.

- Brojka uopće nije mala, brojka vikendom inače nije relevantna s obzirom na broj testiranja. Bolnice su još uvijek krcate bolesnicima, dosta ljudi umire. Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ukoliko još jednom napravimo grešku da se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju. Skloniji sam nastavku mjera gdje god je to moguće, rekao je Jonjić koji je inače član Leopoldine, njemačke nacionalne akademije znanosti, i Europske akademije za mikrobiologiju.

Na pitanje misli li da je ovo trenutak istine za hrvatsko zdravstvo i ministra Vilija Beroša s obzirom na počinjanje masovnijeg cijepljenja, znanstvenik je kazao kako mu se čini da se situacija donekle stabilizirala.

- Lako je stabilizirati situaciju kad imate dosta cjepiva, ono sada pristiže, ne znam detalje, ali vidim da ide na bolje. Počele su se cijepiti neke druge prioritetne skupine poput turističkih radnika, a krenula su i masovnija cijepljenja, naveo je. Dodao je kako Hrvatska ima iskustva s cijepljenjem još iz bivše države, tako da ako bude dovoljno cjepiva, ne bi trebalo imati problema procijepiti svo stanovništvo.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- EMA je dobila zahtjev od Pfizera za registraciju cjepiva za mlađu dobnu skupinu, za djecu od 12 do 16 godina, što bi dodatno mogla biti vrlo važna stvar, a nema razloga zašto ono ne bi bilo odobreno, veli.  

Optimizam postoji, ali potreban je oprez jer je situacija u svijetu na nekim mjestima, poput Indije, i dalje vrlo teška, upozorava ugledni profesor.

- Ne znamo što će se dogoditi kada te neke virusne varijante iz Indije dođu u ove krajeve, hoćemo li imati češće reinfekcije. Srećom, imat ćemo puno manje zaraze i smrtnosti, cjepivo nas štiti u svakom pogledu i ono je nezamjenjivo oružje u borbi protiv pandemije – zaključio je liječnik za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 14:42