StoryEditor
HrvatskaponudA i potražnjA

Vlada odlučila: od iznimnih mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički za svakodnevnu upotrebu

30. srpnja 2020. - 14:37
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Vlada je u četvrtak od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje. 

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti Covid19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinficijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti Covid 19.

Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 15:18