StoryEditor
HrvatskaPOSLA KaO U PRIČi

Vlada na odlasku zapošljava u fotofinišu: 200 novih zaposlenika dolazi u Sabor, HRT, Burzu, Zdravstveno...

26. srpnja 2016. - 01:13
zavod_zaposljavanje05-26011

Brojne institucije i odjeljci javnog servisa trenutno koriste iznenadnu priliku da pokraj vlasti na odlasku raspišu natječaje za nova radna mjesta i tako zaobiđu proklamiranu politiku zabrane zapošljavanja u državnoj administraciji. Sedamdesetak natječaja za posao u ovom trenutku otvoreno je samo u četiri javne službe i servisa – Saboru, na Hrvatskoj radioteleviziji, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

U Saboru traže savjetnike, službenike u odjelu za odnose s javnošću, tajnike i knjižničare. Na HRT-u je otvoreno dvadesetak natječaja za posao, uglavnom traže tehničko osoblje kao zamjene za odsutne zaposlenike.

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučili su pojačati osoblje u regionalnim uredima. Tako se u splitskom regionalnom uredu HZZO-a i ispostavama tog ureda traži 15 djelatnika za određeno vrijeme.

Natječaji za nove zaposlenike trenutno su, među ostalim, raspisani i u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, kao i u Agenciji za investicije i konkurentnost. Isto tako, i u zatvorskom sustavu, Državnom odvjetništvu i u sudstvu.

Zapošljavanje u državnoj adminstraciji odvija se prema pripadajućem planu koji donosi Ministarstvo uprave, no takav plan za tekuću godinu nije donesen zbog raspada Vlade. Lanjski plan predviđao je zapošljavanje 1040 djelatnika u ministarstvima, službama, uredima i raznim upravama te uzimanje 170 službenika na određeno vrijeme. U tu kvotu nisu uračunata zapošljavanja u policiji, vojsci, sudstvu i raznim ustanovama i agencijama.

Spomenuta zabrana zapošljavanja u državnoj administraciji ne odnosi se na poslove privlačenja sredstava iz fondova Europske unije ako je osiguran novac za plaće novih zaposlenika. Isto tako, zabrana se ne odnosi na službe Sabora i Vlade. U odluci o zabrani zapošljavanja navodi se kako tijela državne administracije mogu zaposliti samo djelatnike na mjesta koja su slobodna nakon odlaska bivših zaposlenika u mirovinu.

Isto tako, dopušteno je dovođenje novih zaposlenika na određeno vrijeme ili zamjenu. Prema ta dva kriterija radi se godišnji plan prijama u državnu službu, no u praksi se iznalaze brojni načini zaobilaženja tog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 11:26