Hrvatskasjednica u banskim dvorima

Vlada izmijenila Uredbu o koeficijentima, rastu plaće učiteljima prema sporazumu kojim je okončan štrajk

Piše Hina, PSD
5. prosinac 2019. - 18:00

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Riječ je o formalizaciji dogovora koji je Vlada postigla sa sindikatima prosvjetara. Usvojene su tako promjene dogovorene ranije ovog tjedna s predstavnicima sindikata učitelja i profesora koji su štrajkali više tjedana, a prema čemu će im porasti plaće u koracima, po sustavu 3+1+2.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak uoči sjednice vlade da u trenutku zaključenja brojnih kolektivnih ugovora nema potrebe za lančanom reakcijom sindikata koji traže veće plaće.

"U trenutku kada imamo potpisane sve granske kolektivne ugovore, a danas potpisujemo dodatak Temeljnom kolektivnog ugovoru za javne službe, koji bi trebali jamčiti socijalni mir, smatram da zaista ne bi trebalo doći do lančane reakcije nakon svih ovih povećanja koje smo napravili", kazao je Aladrović pri ulasku u Banske dvore.

Govoreći o zahtjevima za većim plaćama sindikata policije i carinske uprave, dodao je kako je u državnom proračunu za 2020. godinu predviđena milijarda i pol kuna više za plaće javnim i državnim službenicima.

Očekuje da do takvih situacija više neće dolaziti kada se uredi i provede redizajn sustava plaća u javnim i državnim službama, a postojeće nezadovoljstvo ide u prilog potrebi za takvim redizajnom.

#UčITELJI#KOEFICIJENTI# VEćI KOEFICIJENTI