StoryEditor
HrvatskaISTRAŽILI SMO

Statistika koja ledi krv u žilama: smrtnost od koronavirusa na respiratorima u KB Dubravi 68 posto, u Osijeku 60 posto, bolnici Dubrovnik 65 posto...

Piše Anita Belak Krile
11. prosinca 2020. - 17:21

U prvom valu pandemije koronavirusa, stopa smrtnosti COVID pacijenata na respiratorima kretala se između 50 i 60 posto, a sad u drugom kreće se između 60 i 70 posto. Kad imamo na umu da je sad neusporedivo veći broj zaraženih nego u prvom valu, jasno je da se nalazimo u velikom problemu.

U petak su u hrvatskim bolnicama na respiratoru bila 304 oboljela od korone što znači da će, prema sadašnjoj statistici, u najboljem slučaju preživjet njih, manje od četvrtine.

Najveću smrtnost na respiratorima, što je i logično, jer liječe najteže slučajeve i glavni su respiracijski centar za cijelu državu, ima KB Dubrava – čak 68 posto. Zagrebačka bolnica na kraju grada ima na raspolaganju 625 kreveta za COVID pacijente i 89 respiratora.

- Mi u bijelim kutama dobro znamo da je smrt sastavni dio života i našeg posla, no kad se događa ovako puno smrti svaki dan, to nas sve teško opterećuje - žale se liječnici koji su stigli na ispomoć u KB Dubravu.

Stanje u respiracijskim centrima 

Dubrava je trenutno popunjena iznad 75 posto kapaciteta, a svakodnevno na intenzivne odjele stiže između 50 i 60 novozaraženih. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva zdravstva u KB Dubravi su do 10. prosinca, od posljedica COVID-a ukupno preminule 574 osobe, a na respiratorima je trenutno osamdesetak teških pacijenata.

Prema analizi, gotovo 90 posto preminulih na respiratoru imalo je druge kronične bolesti, najčešće hipertenziju, a njih 10 posto prije zaraze Covidom bili su u potpunosti zdravi ljudi.

Smrtnost na respiratorima u KBC-u Osijek je 60 posto, u Općoj bolnici Dubrovnik oko 65 posto, a u KBC-u Rijeka 45 posto. Riječka bolnica ima 249 covid kreveta i 50 respiratora, a osječka  237 kreveta i 78 respiratora. U Rijeci je stanje lakše nego u ostalim centrima, popunjeno je nešto više od pola korona kapaciteta dok je na istoku Hrvatske, u Osijeku zauzeto čak 84 posto ležajeva i 70 posto respiratora. U riječkoj bolnici je trenutno samo 13 osoba na respiratoru, a u Osijeku 54.

image
Goran Mehkek/Cropix

U KBC-u Split popunjenost COVID kapaciteta je blizu 80 posto, a u bolnicu na liječenje dnevno pristiže između 20 i 40 novozaraženih. Na respiratoru je jučer bilo 14 osoba. Splitska bolnica ima 260 COVID kreveta i 55 respiratora. Na infektivnom odjelu još je prazno samo dvadeset posto postelja, a veći broj respiratora je i dalje slobodan. Zauzeto ih je 25 posto.

Zagrebačka klinika za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ popunjena je preko 85 posto, a imaju 136 COVID kreveta. Na raspolaganju im je 11 ECMO uređaja i 42 respiratora, a polovica tih uređaja je trenutno je zauzeta korona bolesnicima.

Od koronavirusa je, prema podacima Ministarstva zdravstva, u Infektivnoj klinici preminulo ukupno 138 osoba.

'Prekomande' osoblja

Kako je iz dana u dan sve više hospitaliziranih, kao i onih na respiratoru, nužna je kontinuirana preraspodjela zdravstvenih djelatnika i respiratora. U Dubravu je iz drugih bolnica na ispomoć došlo preko 200 liječnika, sestara i tehničara.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić kazao je kako je više od dvije stotine djelatnika ove najveće hrvatske bolnice preraspoređeno na COVID odjele u druge centre od KB-a Dubrave, Infektivne bolnice "Dr. Fran Mihaljević", te varaždinsku i čakovečku bolnice, a izmješten je i 31 respirator.

"Mislim da će Hrvatska izdržati najgori val s ovim brojem respiratora. Obično se respiratori razmjenjuju na razini dogovora između bolnica, i ne bi tu smjelo biti problema – kaže Ćorušić.

image
Duje Klarić/Cropix
COVID kapaciteti u respiracijskim centrima:

KB Dubrava:  626 kreveta, 89 respiratora

Infektivna klinika: 136 kreveta, 42 respiratora

KBC Split: 260 kreveta, 55 respitarora

KBC Osijek:  237 kreveta, 78 respiratora

KBC Rijeka: 249 kreveta, 50 respiratora   

item - id = 1063600
related id = 0 -> 1127631
related id = 1 -> 1127463
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 23:44