StoryEditor
HrvatskaSUMORNa REALNost

Više od 500 hotela zatvara vrata, projekt "Hrvatska 365" doživio je debakl!

Piše PSD.
27. listopada 2015. - 23:11
Nakon najuspješnije turističke sezone, od idućeg tjedna slijedi najmasovnije zatvaranje hotela na Jadranu! Prvi dani studenoga posljednji su radni dani u ovoj godini za više od 500 hrvatskih hotela uz more u kojima je u tijeku veliko „pakovanje“ za zimski san koji će potrajati punih pet mjeseci.

Kako će se u sve to uklopiti projekt „Hrvatska 365“ koji od lanjske godine intenzivno promovira Lijepu našu kao zemlju za sva godišnja doba, tek će se vidjeti. Jer, poručivati svijetu kako je u Hrvatskoj u svako doba godine zanimljivo i lijepo, a istovremeno dočekivati goste u pustim mjestima zatvorenih hotela, ne zvuči baš profesionalno.

Kada se zna da je u Hrvatskoj službeno kategorizirano 605 hotela, a njih 80 posto prema dobivenim informacijama zatvara svoja vrata za koji dan, pitanje je jesmo li spremni u turizmu na rad cijelu godinu, kada nam se turistička živost neumitno gasi u turističkim mjestima s posljednjim danima listopada.

Veliki dio hotela već je završio rad za ovu godinu, a samo rijetki imaju goste još koji dan, da bi do polovice idućeg mjeseca gotovo svi rivijerni i odmorišni hoteli u turističkim mjestima na obali – stavili ključ u bravu. Izuzetak su jedino veliki gradovi u kojima se radi cijelu godinu. Iako potpunih podataka o tome procesu nema jer svaki vlasnik odlučuje samostalno o tome kada će zatvoriti svoj hotel i o tome nikoga ne obavještava, svi podaci koje smo sakupili pokazuju kako će svoja vrata zimskim gostima držati otvoreno tek pedesetak većih hrvatskih hotela, i to gotovo isključivo u gradovima.

Usporedbe radi, krajem devedestih godina neposredno nakon Domovinskog rata, stotinjak hotela radilo je cijelu godinu. - Proces je to koji je drastično započeo lanjske godine kada su doslovno svi hotelijeri odlučili prekinuti rad do proljeća pravdajući to troškovima koje imaju ako su hoteli otvoreni, a gostiju nema.

Dogodio se pravi „boom“ zatvaranja hotela zimi u turističkim mjestima, pa čak ni dočeci Nove godine nisu motiv za njihovo otvaranje. Istina je da su doista velika davanja i obveze poslodavcima tijekom zime, ali isto tako je jasno da oni gledaju samo prihod koji im je ove godine dobar i ne žele ulaziti u rizike „minusa“ u poslovanju tijekom zime – kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata usluga i trgovine Hrvatske, upozoravajući kako je zbog te najnovije navike poslodavaca u hotelijerstvu da gotovo pet mjeseci godišnje ne rade, sve manji broj stalno zaposlenih u tome sektoru.

Gotovo podjednako svoja vrata zatvaraju hoteli na sjeveru Jadrana i oni na jugu, pa od Istre do Dubrovnika ovih dana traje veliko pospremanje za zimu koja će u većini hotela trajati od početka studenog do polovice ožujka. Razlozi za takvu neradnu zimu kod poslodavaca su jednostavni: rashodovna strana je velika, a prihoda nema.

Bol, Brela, Tučepi

- Točno je da u cijeloj „Bluesun“ grupaciji zatvaramo sve hotele početkom studenog. Zadnja će ove godine raditi dva hotela u Tučepima koji će se zatvoriti polovicom studenog, a na razini hotelske grupacije u posezoni koncentriramo goste u hotele koji su otvoreni. Stvarno se ne isplati imati zimi otvorene hotele u Bolu, Brelima, Tučepima, Starigrad Paklenici... Zima je hotelijerima veliki trošak, a prihod je nula.

Nema motiva da gosti dođu, troškovi putovanja su veliki i jednostavno se gostima sve to ne isplati. A onda se hotelijerima ne isplati držati hotele otvorene. Događalo nam se da smo zimi imali više osoblja nego gostiju u hotelima! Ipak se sezona polako „rasteže“, svake godine imamo tjedan više dobre popunjenosti i ako dosegnemo da smo od ožujka do listopada puni, to je odlično.

Ni druge sredozemne destinacije nisu bolje. Samo gradovi funkcioniraju u hotelijerstvu cijelu godinu jer imaju što ponuditi – mišljenje je Jake Andabaka, vlasnika „Bluesun“ hotelske grupacije s više od šest tisuća postelja.

Da problem poslovanja u zimskim mjesecima s vrlo rijetkim gostima nije pogodio samo velike hotelijere, nego i one male i obiteljske, potvrđuje sve veći broj malih hotela koji najavljuju zatvaranje zimi, što je prijašnjih godina bilo nezamislivo.

- Istina je da imamo veliki problem prihoda i troškova poslovanja zimi kada gostiju ima jako malo, a sva davanja i obveze su nam jednake kao i u špici sezone. Po zakonu mi bez obzira na broj gostiju moramo imati određen broj zaposlenih, inače smo u prekršaju. Kada bi se to liberaliziralo, obiteljski hoteli bi mogli raditi duže i biti „na nuli“, bez gubitaka zimi. Rad cijelu godinu malih hotela nije pitanje entuzijazma i želje, nego racionalnosti.

Domaći rad za vlast

Do sada smo od sezonske zarade pokrivali gubitke zimi, ali to je sve teže zbog kredita i obveza prema bankama - pojašnjava Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, naglašavajući kako bi smanjenje parafiskalnih nameta tijekom zime olakšalo poslovanje hotelijerima.

No, kako toga nema čak ni u predizbornim obećanjima stranaka koje se bore za vlast, to je očekivati svake godine sve više zatvaranja hotela i pusta turistička mjesta izvan sezone.

Jer, dovoljno je pogledati red vožnje trajekata i zrakoplova prema jadranskim središtima u zimskim mjesecima da postane jasno kako hotelijeri nisu u krivu kada kažu da ništa što prati turizam nije ciljano usmjereno ka ozbiljnom produženju sezone na Jadranu.

Eto domaćeg rada za svaku novu vlast, ako se želi da projekt „Hrvatska 365“ ne ostane tek lijepo zamišljena priča.

PIŠE: Ružica MIKAČIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 18:31