StoryEditor
HrvatskaKORONA STATISTIKA

A da uskladite satove? Nacionalni stožer govori o 50, a županijski stožeri o 80-ak novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Piše PSD/Hina
12. srpnja 2020. - 11:17
Ranko Šuvar/Ilustracija/HANZA MEDIA

Iako je po zbroju podataka koji su tijekom jutra dolazili iz županijskih stožera izgledalo da imamo 80-ak novih slučajeva zaraze koronavirusom, ipak nije tako. 

Nacionalni stožer civilne zaštite oglasio se priopćenjem u kojem istiuču da je, nakon dva uzastopna dana u kojima su obarani rekordi novozaraženih, u nedjelju brojka osjetno manja.

- U protekla 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1117, navodi se u priopćenju.

- Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula, a u samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

Tako je neujednačenost u zaključivanju rokova za prikupljanje podataka rezultirala - različitim podacima o ukupnom broju novozaraženih.

A podaci s terena kažu ovako: od ukupno 115 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba, dvije iz Splita te po jedna sa Šolte, iz Baške Vode i iz Muća.

- Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju - poručili su iz Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. U samoizolaciji je 559 osoba s područja županije, četiri su na liječenju u KBC-u Split.

U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". U izolaciju je poslano 78 osoba.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima. Ovoj brojci treba dodati još sedam slučajeva iz Zagrebačke županije.

 U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, izvijestio je u nedjelju ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva - šest je štićenika, a pet djelatnika. Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

"Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno", ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više od 150 osoba.

Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a u izolaciji su 523 osobe.

U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa, pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U protekla  24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.

Vukovarsko-srijemska županija broji osam novih slučajeva. Brodsko-posavska šest... 

Na području Krapinsko - zagorske županije u nedjelju je evidentirana jedna osoba pozitivna na koronavirus i to iz Krapinskih Toplica. Trenutno je devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije. U samoizolaciji je 49 osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije pet je novozaraženih osoba. "Od pet novozaraženih tri osobe su povezane s maturalnom zabavom, događajem na kojem su zaražene dvije osobe kod kojih smo ovoga tjedna utvrdili da su pozitivne na covid 19“, rekao je dr. Miroslav Venus.

Očekuju se i rezultati testiranja u drugim županijama.

Izdvojeno

18. srpanj 2020 17:33